Eesti Looduse fotov�istlus
2005/5



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2005/5
Mida teeb linnapargis arborist?

Arborist on rahvusvaheliselt kasutatav ametinimetus professionaali kohta, kelle töö on arboriculture. Maakeeli ära seletatult tähendab see puittaimede hooldust linnades ja asulates: selle ala asjatundja lõikab oksi, kujundab võra, kaitseb puid kahjustajate eest, samuti konsulteerib ning abistab kõigis puudega seotud küsimustes, alates sobiva istutuskoha valikust ning lõpetades põlispuude tervisehädadega.

Linnapuude istutamine, hooldus ja eriti nende okste pügamine paistab aga olevat selline töö, millest paljud arvavad teadvat kõike ning loodavad omaenese tarkusega hakkama saada. Puu on ju nii suur ja vägev, küll ta ellu jääb! Ent kuidas tekkisid Tallinnas Kaarli puiesteele “kõdunenud ja ülekasvanud” pärnad? Nüüd põhjendatakse allee mahasaagimise plaani sellega, et puid pole järjepidevalt hooldatud ning ka autode heitgaasid ja talvine tänavate soolamine on neid kahjustanud.

Kas tänapäeval on linnahaljastajad targemad ning hooldavad ja kaitsevad vast istutatud puid paremini? Kahjuks ei: näiteks kolmandik Vabaduse väljakule istutatud kallitest pärnadest on juba surnud ning maha saetud. Ja miks nuditi Tartus Kastani tänaval hobukastanid? Sellepärast, et kitsale tänavale olid omal ajal istutatud väga suureks kasvava võraga puud, nüüd ei osatud nendega kahjuks midagi mõistlikumat teha.

Paljudes maades peavad puude istutajad ja hooldajad tõsiseks probleemiks ametnike, arhitektide ning projekteerijate sellealast harimatust: küllalt sageli ei tea nad, et väikesed puud kasvavad kord suureks või et puudel on juured. Lugupeetud Viktor Masingu 80. sünniaastal soovin, et need inimesed, kellest sõltub linnapuude elu, loeksid läbi juba kakskümmend aastat tagasi Eesti Looduses (1985, 3) ilmunud artikli “Elusad puud kivises linnas”.

Arboriste ongi vaja selleks, et noorest peale, järjepidevalt ja õigesti hooldada puid, mille all me päevast päeva liigume. Et nad suudaksid suureks kasvada, oleksid kenad vaadata ning vanemaks saades kellelegi pähe ei kukuks. Meil arboriste veel ei koolitata, küll aga käib Soomes juba viies kaheaastane kursus.

Pealkirjas esitatud küsimusele pean kahjuks vastama, et linnaparkides, -tänavatel ning -hoovides püüab arborist hoida elus kas halvasti istutatud, ehitajate hoolimatusest murtud okstega või kaevajate lõhutud juurtega puid.



Sulev Järve
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012