Eesti Looduse fotov�istlus
2005/7



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2005/7
Mida rääkis Luua metsanduskooli õpetajatele väljaõppinud Taani loodusretkejuht ja loodusretkejuhtide

Sügisel hakkab Luua metsanduskool uue erialana ette valmistama loodusretkejuhte ja mind kutsuti siia selleks, et koolitaksin omakorda veidi neid inimesi, kes retkejuhte õpetama hakkavad.

Nii palju, kui mina tean, on Eestis seni vaid üks, Soomes välja õppinud diplomeeritud loodusmatkajuht. Taanis on meil terve omaette loodusretkejuhtide ühendus, kokku umbes kakssada viiskümmend inimest, kellest enamik teeb seda tööd mingi muu ameti, näiteks õpetaja või teaduri oma kõrvalt. Loodusgiidide koolitussüsteem on toiminud umbes kakskümmend aastat ja igal aastal õpetame kakskümmend viis uut giidi juurde.

Kui teie olete nüüd otsustanud oma loodusgiidide süsteemi tööle panna, siis tuleb teha vastav poliitiline otsus ja selle nimel kõvasti tööd rügada. Minul näiteks on see töö ainult seetõttu, et Taani parlament võttis kakskümmend aastat tagasi vastu otsuse, et selliseid inimesi on riigis vaja. Olin esimese üheteistkümne inimese seas, kes selle kutse said. Praeguseks on loodusgiidid Taani jaoks juba nii harjumuspärased, et võimatu oleks seda tegevust kuidagi piirama hakata: iga kuues või isegi viies taanlane kasutab meie teenust vähemalt korra aastas.

Maksta tuleb tal retke eest üsna vähe – umbes sama summa, mis maksab pakk sigarette. Igal juhul on see odavam, kui minna näiteks Tivolisse. Ülejäänud raha tuleb põhiliselt hasartmängudest laekuvatest maksudest. Nii et mängurid edendavad Taanis omal moel loodusharidust.

On täiesti ilmne, et kui oma loodusgiidisüsteemi käima panete, ei saa teiegi sõltuda vaid sellest rahast, mida otseselt kliendid maksta suudavad: kindlasti peab olema veel mõni keskne lisaallikas.

Mis puutub inimestesse, kes hakkavad sügisest teie loodusretkejuhte õpetama, siis nemad jätsid mulle esimestel kohtumistel kohe väga hea mulje. Nad on hea ettevalmistusega ja neil on loodusgiiditöö kogemus. Nii et kindlasti ei pidanud me alustame maailma loomisest, Aadamast ja Evast. Pealegi tunduvad need inimesed olema hingega asja juures.

Mulle tundub, et Luua sobib loodusretkejuhtide koolituskohaks ka oma looduse tõttu: siin on palju erinäolisi kohti, kus teha praktilist tööd.



Stig N¸hr, M¸ni saare loodusgiid
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012