Eesti Looduse fotov�istlus
2005/9



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Panin tähele EL 2005/9
Haruldus ja üliharuldus langesid liikluse ohvriks

Eesti ornitoloogiaühing juhatuse esimees Andres Kalamees tõi augustis kontori sügavkülmikusse kaks lindu, sest mõlemad väärivad uurimist ja küllap ka topiseks tegemist. Mõlemad on ilmselt hukkunud autolt saadud hoobi tõttu.

Üks neist on Eestis väga haruldaseks jäänud siniraag, kellel praegu teataksegi vaid kaht pesitsuspaari. Ilmselt on hukka saanud lind pool ühest paarist … Kurb sündmus leidis aset Valgamaal Laanemetsas. Kohalik elanik Anne Juzar leidis linnu teepervelt ja andis sellest ornitoloogiaühingule kiiresti teada.

Kui siniraag on haruldus, siis täisalbinootiline vares võtab palju kogenud linnumehedki lausa keeletuks. Ornitoloogiaühingu juhatuse liikme Jaanus Eltsi meelest on selline ainevahetushäire tõttu täiesti pigmendita jäänud lind üliharuldane.

Valget varest märgati Võrumaal Haanja vallas Plaani kiriku lähistel juba juulis; kohaliku elaniku Kadri Otsa arvates on tegemist kusagil lähipiirkonnas sel aastal koorunud pojaga. “Keegi meist ei osanud arvata ega uskuda, et see on vares – lindu peeti rahutuviks,” ütles Ots.

Algul olnud lind koos tavapärases sulestikus suguvendadega, hiljem tõrjuti ta ilmselt kõrvale ja nii oli ta sunnitud teeservas omapäi toidupoolist otsima. Inimesi lind eriti ei peljanud, nii et teda õnnestus lausa mobiiltelefoni kaameraga pildistada. Kui augusti alguses juba korraliku fotoaparaadiga pilti tegema mindi, oli paraku hilja: eelmisel päeval oli nähtud, kuidas valge lind autolt löögi sai. Aga Otsade koer leidis laiba rohu seest üles ja nõnda ei läinud see vähemalt kaotsi, vaid jõudis asjatundjate kätte.

Linnu sulestikus pole ainsatki tumedamat sulge; nokk ja jalad on roosaka varjundiga.



Toomas Jüriado
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012