Eesti Looduse fotov�istlus
2005/11



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Toimetaja veerg EL 2005/11
Ütled öökull, mõtled kassikakk

Kassikakku, meie suurimat kakulist tuntakse vähemasti nimepidi hästi. Tarvitseb vaid otsingumootorisse Internetis toksida märksõna “kassikakk”, kui saad juhatuse ligi tuhandele Interneti-leheküljele. Neilt leiab kõike, alates kassikaku liigikirjeldustest ja fotodest kuni turismiettevõtete, Jõgeva Pala valla vapi ja TÜ jalgpalliklubi Fauna mängija kassikakuni, kelle nime taga peitub tegelikult taimeökoloogia doktorant Kaupo Kohv. Meenub muidugi ka Eduard Vilde Pisuhänna telelavastus, kus Laura (Elle Kull) Piibelehes (Urmas Kibuspuu) oma elupäästja, öökulli ära tunneb. Nii jääbki meil üle vaid üldtuntud nime kandjat lähemalt tutvustada.

Kassikakk ei sigi Eestis oluliselt halvemini kui naaberaladel ning meie populatsioon on veel küllalt elujõuline. Samas pole siiski head ülevaadet liigi levikupildi muutustest ja nende põhjustest, samuti pesapaikadest. Andmeid kassikaku käekäigu kohta Eestis kogub Eesti ornitoloogiaühing, aadressi leiab Rein Nellise artikli lõpust (lk. 11).

Kui kassikaku elujärg on Eestis üsna püsivalt hea, siis murettekitavalt kehvemini läheb niidurüdil, keda vanemad loodusehuvilised tunnevad ka risla nime all. Halvima stsenaariumi järgi võib see liik Läänemere piirkonnast kaduda paarikümne aastaga, seda olenemata pingutustest rannaniitude kaitsel. Süüdi on eelkõige rannaniitude roostumine-kulustumine, elupaikade killustatus ja väiksus ning sellest tulenevalt head võimalused röövloomadele. Ilmselt tuleb veelgi hoolikamalt suhtuda rannaniitude taastamisse ja järjepidevasse majandamisse ning ühtlasi püüda luua võimalikult suuremaid niidualasid.

Oktoobris selgusid meie selleaastase loomafotokonkursi parimad tööd (lähemalt lk. 27). Esimest korda võistluse ajaloos sai peapreemia ja kolmanda auhinna Sven Začek, mis näitab veel kord tema fotode suurepärast taset. Žürii hinnangul oli selle aasta piltide tase üldiselt parem kui varasematel ning meeldiv on ka mitmete uute pildistajate lisandumine. Suur aitäh nii konkursil osalejatele kui ka sponsoritele! Loomafotokonkursi lõpuõhtu toimub sel aastal 23. novembril Tartu ülikooli raamatukogu saalis.

Aasta lõpp on sobilik aeg uuendada ka Eesti Looduse ning teiste loodusajakirjade (Horisont, Loodus, Eesti Mets) tellimusi. Kõik selle aasta lõpuni vähemalt ühe loodusajakirja tellijad saavad postiga kingina kaasa linase kandekoti: korduvkasutatav riidekott on hoopis loodushoidlikum kui taastumatust naftast toodetud kilekott. Kanna nii, et loodus ei kannata!



Toomas Kukk
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012