Eesti Looduse fotov�istlus
2006/3



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2006/3
Millega tegeleb Nabala keskkonnakaitse ühing?

2005 novembris kogunesid Lokuti külas Saku valla külavanemad ja külade esindajad. Kohal oli ka Kohila, Kose ja Kiili valla inimesi. Kuueteistkümne küla ja ühingu eestvõttel asutati MTÜ Nabala keskkonnakaitse ühing, mille eesmärk on säilitada ja kaitsta Nabala paelademe piirkonnas ning Kohila karstialal terviklikku elu- ja looduskeskkonda, pärandkultuurimaastikke ning miljööväärtuslikke paiku.

Esindades kohalike elanike ja keskkonna huve, on ühing vastukaaluks ettevõtjate huvidele. Näeme endal ülesannet abistada kohalikke elanikke ettevõtjatega suhtlemisel ja vastupidi. Sel viisil suheldes saavutame usutavasti kokkulepped, mis on kõigile sobivad.

Ühing on osalenud OÜ Merko Kaevandused ja keskkonnaministeeriumi korraldatud aruteludel. Oleme välja öelnud seisukoha, et enne kui asuda uurima kaevandamisvõimalusi Nabala paelademel, tuleb kogu alal teha üldine terviklik keskkonnauuring. Uuring peab selgitama, millised mõjud kaasneksid kaevandamisega ja kas saadav kasu kaalub üles loodusele tekitatava kahju.

Ka ümberkaudsed vallad on huvitatud üldisest keskkonnauuringust. Enne uuringu lõpptulemuste selgumist ei saa taotleda kaevelubasid. Pärast uuringu tulemuste avalikustamist saavad vallad otsustada, kas ja mil moel jätkata kaevelubade menetlemist. Ettevalmistustööd juba käivad ja uuringut alustatakse sel aastal.

Peale selle on ühing korraldanud ümberkaudsetes külades mitu teabeüritust, et selgitada ettevõtjate plaane, ühingu tegevust ja omavalitsuse seisukohti. Edaspidi jätkame kindlasti aktiivset suhtlemist omavalitsuste, ettevõtjate, keskkonnaministeeriumi ja teadlastega. Tänavu kavatseme kokku kutsuda konverentsi, et käsitleda loodusvarade kasutamist ja eelkõige kaevandamist kõigi osaliste vaatenurgast.

Vabas vormis sooviavalduse astuda ühingu liikmeks võivad saata kõik huvilised, kellele teema on südamelähedane ja kes soovivad anda oma panuse. Ühingu telefon on 5028 730 ja e-posti aadress nabala@sakuvald.ee.



Mihkel Pukk, Nabala keskkonnakaitse ühing
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012