Eesti Looduse fotov�istlus
2006/4



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2006/4
Kuidas suhtuda Panga pangale kavandatavasse hoonestusse ja parklasse?

Panga pank on tõepoolest paik, kuhu tahan ilusa ilmaga minna paljapäi ja paljajalu – kasulik loodusele ja inimesele endale ergonoomilisest aspektist. Nii saaks seal iga kontorirott end bürootöö tegemiseks laadida.

Tahe ehitada mereäärsele pangale, veepiirist 200 meetri kaugusele ehituskeeluvööndisse on ajendatud raha teenimise soovist. Alati läheb müügiks kõigepealt asukoht ja kui see on otse turismimarsruudil – turismimagnet –, siis tekibki tahtmine ehitada.

Kohalikul omavalitsusel on põhiseaduslik õigus otsustada, mida ja kui palju või kas üldse lubada ehitada. Ajapikku on põhiseaduslikule õigusele lisandunud kohustused: omavalitsused peavad kaaluma ehitusinitsiatiivi otstarbekust, põhjendatust ja ühtlasi kõike nende lubatut igal etapil kontrollima.

Omavalitsus peab ise hindama, millised on nende maa-alal need loodus- või miljööväärtused, mida tuleb kaitsta. Kõik kaitstav sisaldub üldplaneeringus, aga seda Mustjala vallal veel ei ole. Omavalitsused said kohustuse teha üldplaneering 1995. aasta planeerimis- ja ehitusseaduse järgi. Üldplaneering annab võimaluse kaitsta üldsuse huve. Juba detailplaneeringu nimetus ütleb, et esmatähtsad on detailid, mitte kogum. Huvi Panga panga vastu on aga üldine: seega olgu esmalt üldplaneering, millele alluvad detailplaneeringud.

Saare maavanema kohusetäitja on Mustjala vallale soovitanud: koostage Panga küla piirkonna üldplaneering. See välistaks ründed kinnistute detailplaneeringute alusel. Panga küla miljöö- ja püsiväärtuste pärast on varemgi piike murtud.

Põhjust selleks andis maade tagastamine 1990ndate alguses, kui piiranguid üldsuse huvides ei kehtestatud, puudusid planeeringud või kohustus neid koostada.

Ebameeldivat on Saaremaal mujalgi: näiteks eelmise riigikorra ajal rajati asfaltkattega parklad üldteada ja tunnustatud Mändjala–Järve rannas käijatele. Nüüd on eraomanik eraldanud ühe neist parklatest raudbetoonist vaiadega: “ärge tulge minu maale”. Niisiis tuleb sellel teelõigul jätta auto kitsa Kuressaare–Sõrve maantee äärde. Sellegipoolest ütlen: tulge ikka Saaremaale, meil on veel ilusat loodus!



Kaarel Kasemets, Saare maavalitsuse peaspetsialist
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012