Eesti Looduse fotov�istlus
2006/4



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Panin tähele EL 2006/4
Hangelinnud nagu hingelinnud

Tänavune pikaleveninud talv on meid rõõmustanud rohke lume ja päikesega. Valendavad hanged ja parajalt külmad ilmad toovad meelde aastakümnete tagused päristalved. Märtsi lõpus meilt läbi rändavad hangelinnud on aga tõelised talvepärlid: ime ja ühtaegu õnn on neid kohata, sest paljud pole neid kunagi näinud. Märtsipäikeses valge lume taustal nad just pilku ei püüa. Tähelepandavaks muutuvad aga siis, kui laskuvad suure parvena teeservale terakesi otsima ning siis jälle vilkalt lendu tõusevad. Nüüd tuleks küll auto peatada ja linde jälgida.

Hangelinnud on nagu muretud hulkurid, nad ei püsi kaua paigal. Peatuvad hangeturjal, ajavad omavahel veidi juttu, et siis äkki tuisuiilina lendu tõusta ja taas kuhugi maanduda. Kõige imelisem ongi hangelindude lend: tõepoolest nagu tuisuiil. Suur parv pillutab end edasi, liikudes lumeväljade kohal üles-alla. Hämmastav on seegi, et ühel hetkel nad lihtsalt kaovad, nagu haihtuksid taevasse.

Ja lennates nad laulavad: hangelindude tasane helisev häälitsus on nagu hinge laul. Mõnikord tunneme ju, et hing heliseb. Hangelindude lendu vaadates aga n ä e d, kuidas hing heliseda võiks.

Raamatust “Põhjamaa linnud” [2] sain teada, et põhjamaades peetakse hangelindu nii tuisukuulutajaks kui ka hingelinnuks. Hoopis kurioosne teave pärineb aga Rootsist, kus veel umbes 70 aastat tagasi oli see väike linnuke delikatess kuningate söögilaual: üks mees võis korraga nahka pista paarkümmend lindu ...

Meile siin jääb aga lootus näha taas neid imelisi linnukesi kevadise läbirände ajal märtsi lõpupoole. Et jälle kuulda hinge laulu.




Hangelind pesitseb kivises ja kaljuses ava-mägitundras, ida pool ka madalamal lagetundras, kuni samblikutundrani välja. Saabub pesitsusaladele märtsis-aprillis. Talvitub peamiselt stepilagendikel ning Lääne-Euroopa rannaniitudel, luidetel ja kõrrepõldudel sajast, kohati tuhandest linnust koosnevate parvedena.

Eesti randades, põldudel ja teedel võib teda näha läbirändajana oktoobris-septembris ning märtsis-aprillis. Lääne-Eestis harva ka talvitub [1].

Sel kevadel on meil hangelinde olnud liikvel rohkem kui tavaliselt.


1.

Jonsson, Lars 2000. Euroopa linnud. Eesti Entsüklopeediakirjastus, Tallinn.
2.

Lundevall, Carl-Frederik; Bergström, MatsÅke 2005. Põhjamaa linnud. Varrak, Tallinn.



MALL VÄRVA
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012