Eesti Looduse fotov�istlus
2006/10



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2006/10
Mida tegid eestlased Arktikas?

Tänavu augustis ja septembris oli kahel eestlasel võimalus osaleda teadusekspeditsioonil Arktikasse Põhja-Jäämerele. EL-i fondide rahastatava projektiga DAMOCLES (Developing Arctic Modelling and Observing Capabilities for Long-term Environmental Studies) on seotud ka Tartu ülikool. Selle raames uuritakse Arktika keskkonda, sealseid muutusi ja võimalikke tagajärgi.

Huvi Arktika vastu on kasvanud eelkõige globaalse kliima muutuste tõttu, mille tagajärjed tundlikel polaaraladel hästi avalduvad. DAMOCLESe programmi töö on ajastatud 2007/2008. aastal peetavale rahvusvahelisele polaaraastale. Kahe aasta jooksul triivib väike Prantsuse laev Tara Põhja-Jäämere jääs, samal ajal tehakse ookeani-, jää- ja atmosfäärimõõtmisi. TÜ geograafia instituudi osa selles ekspeditsioonis oli hankida meteoroloogiaseadmed, toimetada need kohale ja panna tööle. Samuti jääb TÜ teadlaste hooleks andmetöötlus ja -analüüs.

Laev Tara alustas triivi septembris Laptevite mere põhjaosast ligikaudu 80. laiuskraadilt. Teda aitas teenindada juba mitmendat aastat korraldatav samuti Põhja-Jäämere uurimisega tegelev teadusekspeditsioon. Selle kuupikkuse teadusretke kodulaev on üks Vene jäälõhkujatest, seekord Kapitan Dranitsõn. Tegemist on Fairbanksis asuva Alaska ülikooli ja IARC (International Arctic Research Center) juhitava NABOSe projektiga, mis kätkeb uuringuid Põhja-Jäämere Nanseni-Amundseni basseinis ehk Venemaa-poolses Arktika osas. Osalevad paljud teadlased ning institutsioonid eri riikidest; peamiselt mõõdetakse okeanograafilisi, aga ka atmosfäärinäitajaid. Ühtaegu NABOSe tööga korraldatakse laeval loodusteaduste õpetajate suvekool, kus tutvustatakse Arktika keskkonda ja siinset teadustööd. Samuti peetakse erisuguseid loenguid ja seminare.

Sama jäälõhkuja viis meidki Tarani, kus laev ja selle juures jääl olev vaatlusväli seati triiviks valmis.



Timo Palo, Tartu ülikooli geograafiamagistrant
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012