Eesti Looduse fotov�istlus
2007/05



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Reklaamtekst EL 2007/05
Seltsist saab metsandustudeng koolitarkusele lisa

Eesti metsaüliõpilaste selts (EMEÜS) on vanimaid tudengite erialaseltse Eesti maaülikoolis

Oleme tegutsenud juba 1989. aastast, ühendades asjalikke, edumeelseid ja teotahtelisi metsandusüliõpilasi. Seltsi siht on teadvustada ühiskonnale metsandus- ja keskkonnatemaatikat, lahendada ja ennetada probleeme eri projektide ning heakorratööde kaudu.

Ühel laupäeval käisime Põlvamaal Mäe piirkonna jahimeestel abis koprapaise lammutamas ning kopraid püüdmas. Põlva maakonnas on kopraid üsna palju ning nad teevad kahju. Hommik oli ilus ning vähimagi pilvekübemeta – ideaalne päev kobraste küttimiseks. Kella 9 ajal olid ärksamad kohal. Kui koprapaisude juurde jõudsime, olid jahimehed need juba lammutanud ning kraavis vee alla lasknud. Võis asuda kopraid pesakuhilast välja tooma. Kaevati auk, et taksikoer saaks urgudesse siseneda. Allavoolu minev kraav suleti kahvaga ning jäädi ootusärevalt passima.

Koer haukus, käis urgudest sisse-välja, kuid uluk ei näidanud end. Järgnes tükk tööd: kaevati uusi auke, kisti kuhilast välja suuri oksi. Koer ilmutas esimesi väsimuse märke, kuid mehed ei andnud alla. Järsku kostis hüüatus: “Näe, kobras läheb!” Tegutseti pingsalt ning kobras oligi käes. Väsinud koer puges jälle urgu. Vahetpidamata kostis haukumist.

Rassimine pani noored mehed higi pühkima, kuid pingutusi saatis edu. Vabas ja puhtas looduses veedetud päev andis energiat ning vabastas stressist, mida pingeline õppetöö tekitab. Jahimehed olid meile abi eest tänulikud. Ise saime palju uut infot ning praktilise kogemuse. Metsanduseriala lõpetajatele kuluvad need teadmised marjaks ära.


Taastasime Järvselja mängud

Käime läbi ka teiste seltsidega. Väga palju on üheskoos tehtud keskkonnakaitse üliõpilaste seltsiga (KÜS). Enne koprajahti arutlesime teemal „Miks jaht?“. Väitlus oli küllaltki tuline, kuid lõpuks jõuti tõdemuseni, millega nõustusid mõlemad pooled: jahinduse vallas tuleks inimesi paremini harida ja selgitada looduse, loomapopulatsiooni ja jahinduse seotust.

Aastal 2006 taaselustasime Järvselja mängud. Tartumaal Meeksi vallas asuv Järvselja on väike koht, kus metsandustudengid saadavad mööda suvekuud ning tegelevad praktilise õppega. Suvemängud on tegelikult vana üritus, millest ilmselt on kuulnud kõik metsandust õppinud. Eesmärk on tutvuda metsateadlaste ja -töölistega spordi ja meelelahutuse kaudu, meenutada vanu aegu, jagada kogemusi ja mälestusi, liita üliõpilasi tervikuks.

EMEÜS on ka rahvusvahelise metsandustudengite organisatsiooni IFSA (International Forestry Students Association) liige, mis ühendab üliõpilasi üle maailma. Aprillis korraldasime Põhja-Euroopa metsandustudengite kohtumise. See andis tohutult kogemusi ning edendas rahvusvahelist suhtlust. Meie hoole all oli 37 tudengit 14 riigist ning 16 ülikoolist. Tänavuse aasta teema oli „Tuli ja torm – algus ja lõpp“.

Tihe suhtlus on olnud Joensuu ülikooli metsandustudengitega. Meil on juba oma „kodustatud“ soomlased, kes tulevad Eestisse ikka ja jälle tagasi. Isegi „Saaremaa valss“ on neil selge!

Kaugeimad reisid on meid viinud IFSA aastakonverentsidele Brasiiliasse, Argentinassse ja Austraaliasse. Tänavu tuleb see Lõuna-Aafrika Vabariigis. Seltsi liige Pille Aasamets on IFSA rahanduskomisjoni ning rahvusvaheliste protsesside komisjoni Euroopa suuna juht.

Meie tegevust kajastab koduleht www.emeus.ee



Mikk Männiste
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012