Eesti Looduse fotov�istlus
2007/8



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2007/8
Kuidas taastatakse Luitemaal liivikuelupaiku?

Pärnumaal Luitemaa looduskaitsealal asub kaks luiteahelikku: Antsülusjärve rannajoont tähistavad Soometsa–Võiduküla luited, mille vanus on üle 9000 aasta, ning Pärnumaa loodussümbol, Rannametsa luitestik, mis märgib ligi 4500 aasta tagust Litoriinamere rannajoont.

Sisemaa luitealadele on iseloomulik, et seal leidub nii lahtist liiva, puhmastikke kui ka eri vanuses ja tihedusega puistuid. See tagab alade mitmekesisuse, mis sobib ka loomadele, lindudele ning putukatele, kes luitealasid asustavad. Lagedatele kuumadele liivikutele muneb päikese haududa oma munad kaitsealune kivisisalik, liivikutele kogunevad putukad, kes on ühtlasi väärtuslik toit munast koorunud linnupoegadele; seal käivad linnud oma sulestikke puhastamas. Samuti on liivikutega seotud mitu kaitsealust linnuliiki, nagu nõmmekiur ja nõmmelõoke, kelle arvukus on vähenenud elupaikade kadumise tõttu.

Enamasti on sellised luitemetsad Eestis looduskaitse all või kasutuses puhkealadena. Tavaliselt on luitemetsades aastasadade jooksul olnud nii põlenguid kui ka raieid, millega kaasneb avatud liivikute ja ka erivanuseliste puistute olemasolu. Ent kui luited asuvad teede ääres, takistavad need sageli magistraalide korrashoidu. Seetõttu on neid ka täis istutatud, näiteks mägimändidega. Tänapäeval, kui looduskaitsealustes metsades on raied keelatud või lubatud ainult erijuhtudel, on elupaikade hoid või hooldus keeruline ja projektipõhise iseloomuga.

Luitemaa looduskaitsealal on luiteelupaiku puhastatud juba EL Life Nature projekti käigus 2005. aastal. Siis saeti mõnelt päikesepoolselt nõlvalt ära nii harilikud männid kui ka varasematel aastatel istutatud mägimännid, samuti riisuti kokku sammal ja samblik. Samas ei olnud see töö piisav ning 2007. aasta aprillikuus taastati veel 3,5 hektarit. RMK Surju metskond korraldas raadamistööd ning hiljem eemaldati alalt sammal ja samblik, mis veeti lähedalolevate metsateede ja radade katteks. Hoolimata taimestumata liivaplatside suurendamisest ei ole näiteks nõmmekiur neid veel pesitsemiseks sobivaks pidanud, kuigi üle kümne aasta tagasi elutses see lind veel Rannametsa luidetel.

Avatud luiteelupaikade taastamine on osa Häädemeeste vallavalitsuse ERDF projektist: „Luitemaa LK taastustööd ja kaitsekorralduskava rakendamise I etapp “, mida rahastavad Euroopa Liit, Häädemeeste vallavalitsus ja keskkonnaministeerium.



Marika Kose, Häädemeeste valla ERDF projekti infospetsialist
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012