Eesti Looduse fotov�istlus
2007/8



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2007/8
Millega tegeleb Studio Viridis?

Studio Viridise (Studio viridis – roheline õpi- ja töötuba) asutas 1992. aastal seltskond sarnase maailmavaatega sõpru. Seaduste võimaluste ja arengu järgi on Studio Viridis olnud ka aktsiaselts ja osaühing ning praegu oma algsele sisule vastav mittetulundusühing.

Stuudio tegevusvaldkond on lai; ettevõtte juured on ositi kokku kasvanud Eesti loodusmuuseumi ja Eestimaa looduse fondiga. Üks algusaastate eesmärke oli rajada loodusmuuseumi vajadusi rahuldav taksidermiatöökoda. Hiljem lisandus teisigi valdkondi, mis kõik kantud keskkonnateadlikkuse, loodushariduse ja maailmahoidliku kasvatustöö vaimust. Töörühmas leidub bioloogiataustaga kunstihuvilisi ja kunstitaustaga loodushuvilisi – meie üks deviise on „kunst loodushariduse teenistuses“.

Viridistide nüüdne tööala hõlmab muuseumide väljapanekute ja näituste kavandamist, ehitust ja hooldust; eksponaatide valmistamist alates topistest ja mulaaþidest kuni maastikubutafooria ja loodusmaalideni; fotograafiatöid ning ekspositsioonide ja looduse õpperadade tekstilise ja graafilise osa koostamist, tõlkimist, kujundust, tootmist ja paigaldust; multimeedia- ning audio-videoaparatuuride koostamist muuseumidele; ekspertiise, seiret ja elektrooniliste seireseadmete leiutamist, lahendamaks maanteede ja looduse vahelisi konflikte, loodushariduslikke ettevõtmisi (nt. http://tere.kevad.edu.ee/), koolituste korraldamist jne.

Sel aastal algas koostöös Eestimaa looduse fondiga looduskooli loomine Tallinna lähistele Murastesse. Keskkonnainvesteeringute keskuse toetusel ja kahasse Tartu keskkonnahariduse keskusega oleme alustamas Palupõhja ja Muraste looduskooli arendamist. Ka Tallinna loomaaias ja Eesti loodusmuuseumis on alalised tööd käimas juba aastaid; välistellimusi täidame Riia loodusmuuseumi ning Helsingi ülikooli zooloogiamuuseumi jaoks. Oleme valmistanud hulga näitusi ja püsiekspositsioone Tallinnas, Helsingis, aga ka kaitsealade külastuskeskustes ja kohalikes muuseumides.

Selline tegevusvaldkond pole kuigi tulutoov. Naabermaade ajalugu on näidanud, et sellised eraalgatusel põhinevad ühingud on hiljem liidetud kesksete loodusmuuseumide või ülikoolide külge. Meie poolpööraste tuumik on püsinud iseseisvalt veepinnal 15 aastat. Ulpimist on innustanud kosutav teadmine, et loodushariduse valdkonnas ei ole kunagi puudu tänulikust publikust. Otsime osavate käte ja kannatliku meelega õpilasi, sest töid lisandub ja tegemata jääda ei tohi selles õrnas valdkonnas küll ükski asi.



Val Rajasaar, Studio Viridise juht
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012