Eesti Looduse fotov�istlus
2007/9



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2007/9
Millega tegeleb Eesti looduskaitse seltsi (ELKS) Sillamäe osakond?

Olulisim ülesanne on arendada ökoloogilist mõttelaadi. Me ei saavuta märkimisväärset edu üksnes seadusi kehtestades, kui inimesed seda ei toeta. Ökoloogilise mõttelaadi arendamine lastest vanuriteni on eesmärk, mille poole peame püüdlema. Inimesteni peab jõudma arusaam, et ökoloogiline mõtteviis on kõigile vajalik.

Sillamäe linna arenguprogrammis on juba aastaid olnud kirjas õppeotstarbelise ökoloogiakeskuse loomine. Teadagi vajab see rahastamist ega sünni üleöö, kuid ka venitada ei saa: loodus nõuab. Esialgu tuleks linnas luua kas või looduskool, rajada õpperadasid ja tugipunkte.

Selles valdkonnas jätkab Sillamäe osakond möödunud aastal alustatud tööd looduskaitse objektidega. Sillamäel asub unikaalne Langevoja kanjon ja juga. Tänavu korrastasime seal ümbrust ja valmistusime ekskursioonide ja looduskooli õpilaste vastuvõtuks: paigaldasime infostendi, puhkamiseks pingid, puhastasime kanjoni, niitsime ümbrust, et tagada vaba pääs kanjonile. Tulevikus tuleb lahendada ka parkla probleem.

Looduskaitse seltsi Sillamäe osakond on aktiivselt osalenud säästva arengu programmi “Sillamäe Agenda 21” täitmisel. Elurajoonis on juurutatud konteinervaba jäätmete käitlemine: prügiauto läbib kindlat marsruuti kaks korda päevas, kogudes kokku elanike olmejäätmed.

Järgmisel aastal lõpeb unikaalne rahvusvaheline projekt – Sillamäe radioaktiivsete jäätmete hoidla katmine. Selle projekti tulemusena muutub hoidla ohutuks, heakorrastatud künkaks. Osakond jälgib ka Sillamäe sadama arengut.

Tänavu on elanikelt tulnud kaebusi, et sadam saastab õhku. Osakond nõuab alalist sõltumatut õhu puhtuse kontrolli, kuid seni pole sadama arendajad ega ka keskkonnaministeerium sellele tähelepanu pööranud. Tänu osakonna agarale sekkumisele viidi sadamas ohtlikud kaid elamurajoonist kilomeeter eemale.

ELKS Sillamäe osakond on osalenud linna ja põlevkivikarjääride haljastamisel. Juba 2003. aastal istutati katse korras suuri puid viletsale pinnale. Katse õnnestus ja seda jätkatakse praegugi.

Vabamajandustsooni areng, sadama ehitus ja jäätmehoidla katmine häirib muidugi ka kohalikku loomastikku, nagu rebaseid, jäneseid, metskitsi ja nurmkanu. Rebast võib kohata juba ka Sillamäe rohelises vööndis. Seetõttu võib tekkida marutaudioht, hoiatame selle eest elanikkonda.



Vladimir Mirotvortsev, ELKS juhatuse liige, Sillamäe osakonna esimees, Sillamäe linna peaökoloog
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012