Eesti Looduse fotov�istlus
2007/11



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2007/11
Tänavused Nobeli preemia laureaadid


Nagu oktoobris ikka, selgusid maailma mainekaima teadusauhinna, Nobeli preemia laureaadid.



<p>8. oktoobril kuulutati meditsiiniauhinna pälvijaiks Sir Martin J. Evans (sünd. 1941) Ühendkuningriigist ning kaks ameeriklast: Itaalia juurtega Mario R. Capecchi (sünd. 1937) ja Ühendkuningriigis sündinud Oliver Smithies (sünd. 1925). Preemia tõi avastus, mis võimaldab tüvirakke kasutades muuta hiirte geneetilist koodi. Seda erakordselt võimsat tehnoloogiat saab rakendada sisuliselt kõigis biomeditsiini valdkondades alusuuringutest kuni uute raviviiside arendamiseni.



<p>9. oktoobril tehti teatavaks füüsikapreemia laureaadid. Prantslane Albert Fert (sünd. 1938) ja sakslane Peter Grünberg (sünd. 1939) said selle avastuste eest, mis võimaldasid kõvaketaste andmemahte märgatavalt suurendada. Täna tundlikele lugemispeadele saab valmistada nüüd miniatuurseid kõvakettaid ning igapäevaseks muutunud kõikvõimalike kaasaskantavate muusikaseadmete ja salvestusseadmete maht on tublisti suurenenud.



<p>Keemias läheb auhind – 10 miljonit Rootsi krooni – ühele mehele. 10. oktoobril avalikustati, et keemiapreemia laureaatide nimistusse lisandus Berliini Fritz Haberi instituudi teadlane Gerhard Ertl (sünd. 1936, fotol). Ertl on uurinud keemilisi protsesse tahketel pindadel. Tema põhjapanevad avastused aitavad paremini mõista, kuidas talitleb katalüsaator teie autos või kütuseelement, aga ka seda, miks raud roostetab.



<p>12. oktoobril kuulutas Norra Nobeli komitee esimees professor Ole Danbolt Mjøs välja komitee otsuse: tänavune Nobeli rahupreemia läheb jagamisele valitsustevahelise kliimamuutuste ekspertkomisjoni IPCC ja Albert Arnold (Al) Gore Jr. vahel.



<p>“Andes 2007. aasta Nobeli rahupreemia IPCC-le ja Al Gore’ile (fotol), püüab Norra Nobeli komitee kaasa aidata teravdatud keskendumisele protsessidele ja otsustele, mis on vajalikud, kaitsmaks maailma kliimat tulevikus ja vähendamaks sel teel ohtu inimkonna julgeolekule,” on öeldud Den Norske Nobelkomite pressiteates. “Tegevus on vajalik praegu, enne kui kliimamuutus väljub inimese kontrolli alt.”



<p>Tänavuse kirjanduspreemia sai nädal hiljem 88-aastaseks saanud briti kirjanduse grand old lady Doris Lessing, kelle mitu teost on tänu tõlkeile kättesaadavad ka igale Eesti lugejale. Rootsi kuningliku teaduste akadeemia valikul jagavad majandusauhinna omavahel kolm ameeriklast: Leonid Hurwicz Minnesota ülikoolist, Eric S. Maskin Princetonist ja Roger R. Myerson Chicago ülikoolist.


<p>Nobeli preemiad antakse üle preemia asutaja Alfred Nobeli surmapäeval, 10. detsembril – rahupreemia Oslo raekojas, ülejäänud auhinnad Stockholmi Konserthus’is.



nobelprize.org/Loodusajakiri
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012