Eesti Looduse fotov�istlus
2008/4



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2008/4
Miks on vaja Eesti ühe päevaga puhtaks teha?

Eestis on olnud palju toredaid algatusi, mille eesmärk on teha korda maanteeääred; enamik omavalitsusi korraldab vähemalt kord aastas oma valla piires suurkoristuse. Miks ei võiks samamoodi jätkata? Miks tormata ja võtta ette nii ilmvõimatu ülesanne: teha terve Eesti ühe päevaga puhtaks?

Sellise idee peale ei tulnud sugugi entusiastlikud esmaüritajad, kes naiivsusest ja ambitsioonikusest tahtsid lihtsalt midagi suurejoonelist ette võtta. Vastupidi, idee autorid (Toomas Trapido ja Rainer Nõlvak) on Eestimaa looduse fondi aktiivliikmetena juba aastaid aidanud korraldada prügikoristusaktsioone. Idee sündis äratundmisest, et samamoodi jätkata ei ole võimalik. Kui paar tuhat tegusat ja loodushoidlikku inimest pidevalt teiste järelt koristab, siis ei muutu sellest tegelikult ju mitte midagi: juba paari kuu pärast on puhtaks tehtud paigad jälle prahti täis. Vaja on tuua probleem rahva ette ja ühiselt otsustada, et see olukord peab lõppema.

Kui suur see probleem siis on? Peaaegu võimatu on jalutada metsas, komistamata prügihunniku otsa. Lähim prügihunnik asub sinu majast 200 meetri kaugusel. Esimest korda on üritatud kanda kõigi prügihunnikute asukoht kaardile ja arvestada kokku prahi maht. Pilt on masendav. Eesti looduses on laiali 10 000 tonni prügi. Mahult on selline prügihulk samaväärne kahe Olümpia hotelli suuruse hiigelkuhjaga. Ja see ei ole staatiline suurus, ta kasvab. Keskkonnainspektsioon on viimase kolme kuu jooksul trahvinud jäätmeseaduse rikkumise eest 90 isikut kokku 225 560 krooniga. Alles siis, kui teeme rahvana üleüldise otsuse, et prügi viimine metsa on nõme ja anname prügistajatele ühiselt märku, et see tegevus tuleb lõpetada, saab midagi muuta.

Et see korda läheks, on vaja üheks päevaks ligi 40 000 inimest, kes on valmis kodust välja tulema ja käed külge panema. Tundma koostegemise rõõmu ja ühtlasi saatma tugeva sõnumi kõigile kaasmaalastele.

Armas lugeja, tule ja haara oma sõbrad, pere ja töökaaslased kaasa! Pane kokku oma 3–15-liikmeline koristustiim ja registreeri see meie kodulehel teeme2008.ee, et koos 3. mail Eesti prügist vabastada. Ära jää kõrvaltvaatajaks, kui sulle meeldib elada puhtas Eestis. Näitame üles tahet lahendada vaba Eesti probleeme ühtselt.



Tiina Urm, “Teeme ära 2008” meediajuht
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012