Eesti Looduse fotov�istlus
2008/4



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2008/4
Puurilinnukaubandust tuleb piirata

Ameerika Ühendriikides Connecticutis tegutsev loomakaitseorganisatsioon Friends of Animals (FoA) esitas koos Denveri ülikooli keskkonnalaboriga pädevatele riigiasutustele petitsiooni kaitsta sise- ja välismaal troopilisi linde, kes on eriti nõutud lemmikloomahuviliste seas.
Loendis on põhiliselt hulk suuri Kesk- ja Lõuna-Ameerikas elavaid papagoiliike, näiteks soldat- ja smaragdaara, hüatsint-siniaara, boliivia ararauna, koldnokk-amatsoonpapagoi ja teised, samuti Kagu-Aasias leiduvad filipiini, maluku ja väävelkakaduu. Loomakaitsjad märgivad, et mitut liiki ohustab looduses niigi elupaikade kadumine uute põllumajandusmaade kasutuselevõtu ja energeetikaarenduste tõttu. Sageli on nende areaalid ohtlikult kahanenud või killustatud. Mõnegi liigi loodusasurkond on jäänud väga väikeseks, näiteks suur-soldataarat (fotol) arvatakse looduses elavat juba alla 2500 isendi.
Ohustatud liikide kauplemise lepingust, nn. CITESi konventsioonist ja asjakohastest Ameerika seadussätetest hoolimata saavad kaupmehed neid linde erilubadega endiselt loodusest hankida. Nende püügil ei põrkuta tagasi mis tahes võtete eest, mille hulka kuuluvad ka näiteks linnu tulistamine tiibadesse, puude süütamine, pesade rüüste jmt. On teada juhuseid, kus pesani pääsemiseks on puu koguni langetatud, nii et enamik poegi on hukkunud ja üksiti on kadunud taaspesitsusvõimalus samal pesapuul. Sageli hukkuvad kinnipüütud linnud transpordil.
Petitsiooni autorid ootavad võimudelt positiivset vastust hiljemalt kolme kuu jooksul ja kiiret tegutsemist enne, kui mõni liik kaupmeeste käe läbi lõplikult hävib.



FoA
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012