Eesti Looduse fotov�istlus
2008/6



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Toimetaja veerg EL 2008/6
Võrumaa, iseolemiseks avar kant

Põhjaeestlasele seostub Võrumaa arvatavasti esmalt Suure Munamäe ja vaatetorni ning Haanja suusakeskusega. Peale selle meenuvad võimatult kurvilised teed, lõputud künkad ning Eesti kõrgeimad „mäed”, hingematvad maastikuvaated, palju metsa ja puutumatut loodust. Teatakse, et seal elavad võrulased ja setud, kes ajavad oma asja, kõnelevad veidras keeles, on omapärase kultuuri ning tugeva identiteeditundega.

Mõne jaoks on Võrumaa ideaalse maastiku ja loodusega suurepärane paik, kus puhata, kuhu minna vaikust ning rahu otsima. Küllap on neidki, kes salamisi unistavad Võrumaale oma maakodu rajada. Mõned neist lihtsalt tunnevad, et see on õige koht, kus tahaks olla, teistel jällegi on hääbumatu iha tulla kord tagasi oma juurte juurde.

Ilmselt on ka selliseid, kes kuidagi ei mõista, mismoodi inimesed seal kauges Eestimaa kagunurgas elada tahavad või saavad. Kena loodus ning iseolemise avar ruum on küll suur väärtus, aga üksnes õhust ning armastusest ju ei piisa.

Võrulased elavad siiski kõige kiuste edasi, püüdes seista selle eest, et kodukandi loodus püsiks niisama kaunis ja puutumatu, nagu see on olnud. Lootes, et veel alles olevad külakauplused, postipunktid, koolid, samuti bussiühendus ja piimaautoring jääksid alles. Südant valutatakse ka võru keele säilimise pärast. Kõik need heitlused oma asja, õiguste ja vajaduste eest nõuavad palju jõudu ning tahet. Kõigest hoolimata kannab Võrumaa võrulaste jaoks väga tugevat väärtust, millest ei või loobuda.

Idee anda välja Eesti Looduse Võrumaa erinumber hakkas idanema just sääraste mõtete ajel: see maanurk on küll paljudele kauge, ent sellegipoolest mitmeti väärtuslik. Nõnda oleme siia numbrisse koondanud valiku Võrumaaga seotud teemasid: kõne all on pargid ja looduskaitse, geoloogia ning järvesetete uuringud; siit leiab ülevaateloo Ess-soo juhtumist, võrulaste endi mõtteid kodust ja selle omapärast, võru keele ning kultuuri püsimise valust ja võlust, maakasutuse muutustest Karula rahvuspargis; sellestki, millised on Võrumaa teravamad keskkonnaprobleemid jne.

Et ajakirjas on lugusid nii loodusest kui ka kultuurist, tekkis vahel küsimus, millist Võrumaad vaadelda: kas võtta aluseks praeguste piiridega maakond või oleks õiglasem hõlmata hoopis ajaloolist Võrumaad? Kokkuvõttes oleme teinud nii ja naa, õigemini rohkem nii kui naa, sest keelest ning kultuurist kõneldes on rõhk ajaloolisel Võrumaal.

Mul on hea meel, et Võrumaa looduskaitsjad, kultuuritundjad ning paljud teised haarasid abivalmilt ja agaralt meie erinumbri ideest kinni. Tuhat tänu teile!



Katre Palo
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012