Eesti Looduse fotov�istlus
2008/9



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Panin tähele EL 2008/9
Limak Stemonitis

Üks ilusamaid, kuid uurijatest peaaegu hüljatud elusolendite rühm on Eestis limakud ehk limaseened. Need on protistid, ürgse päritoluga olevused, kes eristusid teistest elukatest ammu enne taimi, seeni ja loomi. Osa oma elutsüklist veedavad nad amööbidena või nende liitumisel tekkinud suure plasmatombuna – plasmoodiumina. Lõpuks roomab see mulla, kõdu või mädanenud puidu seest pinnale ja moodustab ilusaid väikseid eoslaid.

Meeldejääva kujuga, alla ühe-kahe sentimeetri kõrguste eoslate kogumikud kõduneva haavapaku otsal on pildistanud Fred Jüssi tänavu 6. juulil Mustjõe juures. See on oma perekonna tüüpiline esindaja, tõenäoliselt Stemonitis axifera. Iga silinderjas, alusel peene tumeda jala otsas asuv eosla koosneb kesksest tulbataolisest osast ja selle ümber asuvast tihenenud plasmaniitide võrgustikust. Viimaste vahel valmivad 5–7- mikromeetrise läbimõõduga kerajad peenetäpilise pinnaga pruunid eosed.

Limakul ei leidu rakukesti – neid asendab tihenenud plasma. Eestist on seni leitud seitse selle perekonna liiki, mis erinevad üksteisest peamiselt eoste suuruse ja nende pinna ornamentatsiooni poolest. S. axifera on hästi äratuntav oma ratasringi longu vajuvate eoslatega – teistel liikidel on need tavaliselt püstised või läbisegi kaldu. Perekond vajab hädasti eestikeelset nimetust – kes pakub mõne?

Limakute kena, pildirohke ülevaade on nähtav veebilehelt http://slimemold.uark.edu/pdfs/MORPHOTAX.pdf. Eestis teada olevaid liike on Eesti Looduses viimati tutvustatud 2004. aasta märtsinumbri kolmandal leheküljel loos sellest, et limasarvik pole ei seen, loom ega taim.



Erast Parmasto
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012