Eesti Looduse fotov�istlus
2008/10



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2008/10
Teadlaste öö 2008 ja teaduspealinn Tartu

26. septembril oli järjekordne Teadlaste öö. See on Euroopa Komisjoni algatusel loodud eri teadusringkondi – ülikoole, akadeemiaid, teaduskeskusi, muuseume, laboratooriume ja teisi akadeemilisi organisatsioone ühendav suurüritus, kus ühe öö(päeva) jooksul korraldatakse palju teadust ja teadlasi ühiskonnale tutvustavaid ja lähendavaid üritusi atraktiivses ja lõbusas võtmes. Eestis on projekti koordinaator ikka olnud ja oli ka tänavu teaduskeskus Ahhaa.

Tegelikult sai Tartus septembri teises pooles teoks terve teadusürituste sari. Teadlaste öö kõrval oli üks vägevamaid 20. ja 21. septembril toimunud juba traditsiooniks saanud tasuta kogupereüritus Tähe perepäevad ehk “Täpe 2008”. Seekord sai seal vaadata ehtsat kaks ja pool tonni kaaluvat NSVL luuresatelliiti, mis omal ajal on käinud ka USA-d uudistamas, ja katsuda oma käega elektriautot. Nagu ikka, esines menukas teadusteater; terve Tähe tänava füüsikahoone ja selle lähiümbrus oli nädalvahetuseks muutunud teaduslikuks lõbustuspargiks, kus kõigil korrustel ja peaaegu iga ukse taga sai midagi põnevat vaadata või seda ise teha.

Täpet korraldavad Tartu ülikooli füüsika, materjaliteaduse, keemia ja infotehnoloogia üliõpilased ning magistrandid. Tähe perepäevad on kogupereüritus, mis on järjepidevalt toimunud nüüd juba viis aastat.

Vanemuise kontserdisaalis oli 23.–27. septembrini vaadata Ahhaa keskuse ja kaitseministeeriumi suurejooneline haridusnäitus “Ahhaa, kaitsemüsteerium!”, kus seondusid põnev tipptehnoloogia, teadusloengud ja võimas kaitsetehnika. Näitusega rööbiti toimus mitmeid asjakohaseid seminare.

Mõistagi oli ka Teadlaste öö raskuspunkt Ahhaa asukohalinnas Tartus, ent üht-teist toimus ka Tallinnas, Pärnus, Rakveres, Valgas ja Narvas. Emajõel sõitis “Noa laev”, kus peeti hulk loenguid, keskkonnahariduskeskuses oli avatud keskuse koostatud, aga mitmel pool mujalgi Eestis populaarsust kogunud interaktiivne linnalooduse näitus “Ma pole külaline, ma elan siin”, Toome tenniseväljakul peeti elavmale matð, ülikooli botaanikaaias kestsid keskööni ringkäigud “Kõrged kõrrelised ja tuumakad terad”, tähetornis oli “Retk Päikesesüsteemis” ja planeedijooks lastele, ülikooli keemiahoones professor Enn Lusti loeng taastuvenergeetika arengutest ja vahvad katsed, ülikooli looduskeskuses “Salapäraste roomajate öö: dinosaurustest madudeni”, Raeplatsil sai Ahhaa teadustelgis osaleda töötubades, jälgida teadusteatrit, vaadata seene- ja pilvenäitust ning kuulata Ain Kallise pilvejuttu jne.

Tallinnas võis osaleda kontsert-teaduskohvikus „Teadus muusikas ja muusika teaduses“ Eesti teaduste akadeemias, kus keskne teema oli muusika Tartu ülikoolis aastatel 1802–1918; Aare Baumeri ja teadusbussi Suur Vanker noorteadlaste programmis „Kaleidoskoop teeb teadust“ Von Krahli teatris; teadusmessil Tallinna ülikooli peamaja fuajees; Energiakeskuse lahtiste uste päeval; õhtul teadlastega Tallinna ülikooli keeltemaja fuajees ning Tallinna tehnikaülikooli teadusprogrammis.



Ahhaa/Loodusajakiri
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012