Eesti Looduse fotov�istlus
2008/11



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2008/11
Mida on andnud riigimetsa majandamise keskuse (RMK) tegevuse ümberkorraldamine?

Lühidalt öeldes on nüüd RMK tegevuses vähem subjektiivsust ja vähem juhte, on saadud täpsem ülevaade metsadest ja paranenud metsas puhkamise võimalused. RMK missioon on hoolitseda Eesti riigimetsa eest parimal viisil. Ka meie lastel ja lastelastel peab olema võimalus uhkust tunda, et elame ühes maailma metsarikkaimas riigis.

Tänavu 1. juulist kehtib RMK-s uus töökorraldus. Senist universaalset, kõik-teevad-kõike- juhtimismudelit asendab spetsialiseerumine kolmes valdkonnas: metsa haldus, majandamine ja puidu turustamine. Selle põhjal on üles ehitatud ka organisatsiooni struktuur. Metsa haldajad langetavad pikaajalisi otsuseid metsakasvatuse kohta: kus ja kui palju istutada või raiuda, et mets paremini kasvaks. Kui otsus on tehtud, korraldavad majandusvaldkonna töötajad vajalikke metsamajandustöid. Majandamise tulemusel tekkiva puidu müüvad turustajad töötlejatele, kes suudavad pakkuda suurimat lisandväärtust. Ühtlasi on turustajate ülesanne leida puidule uusi kasutusviise, näiteks raiejäätmete müük soojusenergia tarbeks jms.

Eelmise aasta sügisel avalikustatud riigikontrolli auditi järeldus RMK tegevuse kohta oli ülimalt kriitiline: puuduvad ühesed andmed selle kohta, kui palju on Eestis riigimetsa, kui palju võiks seda raiuda ja kui palju on aastatega tegelikult raiutud. Nüüd on märgatavalt lihtsam saada ülevaadet Eesti riigimetsa hetkeseisust. Ühest küljest on sellele kaasa aidanud ajakohased IT-lahendused, teisest küljest ka parem töökorraldus.

Varem kulutasid RMK metsamajandustöötajad suurema osa oma tööajast raiete korraldusele ja metsamaterjali veole. Ümberkorraldustega vähendasime just nendele töödele kuluvat aega, ühtaegu suurendasime metsatööde kavandamise ning metsa uuenduse ja hooldusega tegelevate inimeste osakaalu. Riigimetsas töötab praegu üle 800 koosseisulise töötaja. Peale selle saab riigimetsas tööd ligi 2000 lepingulist töötajat.

Tavakodaniku jaoks seisneb riigimetsa suurim väärtus puhkekeskkonnas, mida see pakub. Riigimets on ja jääb avatuks kõigile loodusest hoolivatele inimestele. Puhkamaks looduses, käidi mullu riigimetsas vähemalt 820 000 korral ning aasta-aastalt on see arv suurenenud. Seetõttu suurenevad ka investeeringud puhkemajandusse ja töötajate hulk. Näiteks alustasid tänavu riigimetsas tööd 12 loodusvahti, kelle ülesanne on puhkajaid abistada ning puhkealadel toimuval silm peal hoida.



Aigar Kallas, RMK juhatuse esimees
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012