Eesti Looduse fotov�istlus
2008/12



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2008/12
Kuidas möödus aasta mükoloogiaühingul?

Aasta möödus tegusamalt kui tavaliselt. Peale osaluse tavaüritustel – iga-aastase kevad- ja sügislaagri seekord Alam-Pedja looduskaitsealal (10.–11. mail ja 7.–9. oktoobril, 24 ja 23 osavõtjat) – tuli korraldada ka üle kolme aasta toimuv Balti mükoloogide ja lihhenoloogide sümpoosion, tänavune oli seitsmeteistkümnes.

Sümpoosionil, mis peeti 17.–21. septembril Saaremaal Mändjalas, oli 75 osalejat kaheteistkümnest riigist: Eesti, Leedu, Läti, Poola, Rootsi, Saksamaa, Slovakkia, Soome, Taani, Ungari, Valgevene ja Venemaa. Kolme päeva jooksul peeti 44 suulist ja stendiettekannet, mille kokkuvõtted on avaldatud kogumikus.

Sümpoosionil osalejad said koguda ja uurida seeni ning samblikke ühisretkedel kolmele Saaremaa kaitsealale: Kaugatoma–Lõo ja Odalätsi maastikukaitseala ning Viieristi looduskaitseala. Kõigi kolme kohta on seente ja samblike nimestikud koostanud Irja Saar, Ave Suija ja Ede Leppik koostöös sümpoosionist osavõtjatega; need andmed on esitatud looduskaitsekeskuse Saare regiooni taotletud KIKi projekti aruandena (“Kolme Saaremaa kaitseala seente ja samblike inventuur XVII Balti mükoloogide ja lihhenoloogide sümpoosioni raames”).

Paljud ühingu liikmed on osalenud seenenäituste korraldamisel ning juhendanud õppepäevi ja matku Eesti eri paikades. Nagu igal aastal, ilmus tänavugi ajakirja Folia Cryptogamica Estonica uus, 44. number, mille sisu on kättesaadav ka pdf-kujul kodulehelt: http://www.ut.ee/ial5/fce/index.html.

Mind rõõmustas, et avaldatud on Tuomo Niemelä tõlkeraamat “Torikseened Soomes ja Eestis”: see aitab tutvustada ja määrata seenerühma liikmeid, kes on väga olulised meie metsade eluringes puidulagundajatena. Raamatu toimetajal ja ühel mükoloogiaühingu asutajal akadeemik Erast Parmastol oli oktoobris 80. sünnipäev. Mükoloogiaühingu nimel soovin meie kauaaegsele liikmele jõudu ja tervist!

Tulemas on veel aastakoosolek Actiones 13. detsembril Tartus Eesti maaülikooli majas (Riia 181), kus on kavas seitse ettekannet: Merje Toome, „Paju-pigirooste ja selle mõju energiavõsale”; Kadi Jairus, “Samblike seisund säilikpuudel ning ökofüsioloogiliste ja -morfoloogiliste uuringute vajalikkus”; Anna Baklan, “Puitu lagundavate seente esinemine Eesti hoonetes”; Indrek Sell, “Kaitsealuste seente seire”; Tõnu Ploompuu, “Madalsoopõõsastiku seenestiku dünaamika (Laheva Leke, Läänemaa, 2008 suvi-sügis)”; Kadri Pärtel, “Reisimuljed Argentiinast 2007” ja Sergei Põlme, “Reisimuljed Iraanist 2008”.



Irja Saar, ELUS Eesti mükoloogia ühingu esimees
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012