Eesti Looduse fotov�istlus
2009/12



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
toimetajaveerg EL 2009/12
Haiguste ravi kontrollitud

Tänu detsembrile oli tööd rohkem kui muidu. Eesti Looduse fotovõistlus, kuhu selgi aastal kolmsada fotograafi saatsid oma kaks tuhat pilti, nõudis tähelepanu ning terve aasta numbrite registri koostamine võttis meil samuti tubli tüki aega. Pealegi levib igal pool nakkushaigusi ning minulgi õnnestus üks neist kinni püüda. Õnneks oli tegu väga mõistliku viirusega ja see lahkus üsna pea, tuli vaid nädalavahetuseks ja uueks töönädalaks oli juba läinud.

Seagripp ehk uus gripiviirus on praegusel ajal üpriski terav teema ning nii võttis Eesti Loodus viirustel genoomist kinni ja tõi nad lugejate ette. Sirje Rüütel Boudinot analüüsib nii haiguse enda kui ka immuunsussüsteemi toimimist. Ehk aitab nende mõistmine meil gripist hoiduda või käituda nakatumisel õigesti. On ju motivatsioongi seda suurem, mida enam on põhjust uskuda toimingu kasulikkusse. Gripiviirust püüame lahti mõtestada ka meie järgmises numbris.

Immunoloogia teemadel on Eesti Looduses varemgi kirjutatud: erinumber üllitati 2003. aasta septembris. Üks kohane nope sealt: purpur-siilkübarast ehk Echinacea’st saab väga head tõmmist haiguste vältimiseks. Ühtlasi tasub meenutada, et kahtlemata on kasulik ka küüslauk: vähemasti aitab võimalikke haiguskandjaid endast piisavas kauguses hoida.
Detsembrinumber pakub pimeda ajale vastukaaluks silmailu tavalisest enam. Nagu mainitud, peeti Eesti Looduse kümnes fotovõistlus ning parimad pildid on avaldatud ka ajakirja külgedel. Postril on mõistagi loomafoto peaauhinda väärt jäädvustus, meie oma „draakon” Kaido Haagenilt. Kõige ilusamate piltidega saab tutvuda ka Eesti Looduse kodulehel, koos žürii kommentaariga. Lisaks on selles numbris tööjuhend lindude õhus pildistamise kohta – fotovõistluse esimese auhinna saanud noorelt vanameistrilt Sven Začekilt.
Aastaregistri tegemine andis hea võimaluse heita põhjalik pilk tagasi tervele aastakäigule. Sattusin lugema jaanuarinumbri toimetajaveergu, kus on arutletud sarapuu nime üle. Nagu nüüd, lehekülgedelt 44–45 selgub, on lugu hoopis keerulisem kui toona kirjas. Pole need asjad sugugi nii lihtsad, kui pealtnäha paistavad.
Aasta hakkab läbi saama ja toimetus soovib kõigile lugejatele, aga eeskätt meie tellijatele rahulikke pühi ja viirustest hoidumist. Kui viimase aasta mõned artiklid teile iseäranis meeldisid, võiksite meile sellest kirjutada, samuti sellest, mis ei meeldinud. Kindlasti tasub tellida Eesti Loodus uueks aastaks, kusjuures MTÜ Loodusajakirjade liikmesorganisatsioonide liikmeile on tellimus 10% soodsam.



Marten Laur
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012