Eesti Looduse fotov�istlus
2009/12



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
in memoriam EL 2009/12
Indrek Martinson

26. detsember 1937 – 14. november 2009

Indrek Martinson oli minu jaoks üks kõige säravamaid ja vaimukamaid teadlasi, keda mul on olnud võimalus kohata. Tal oli füüsikas vaieldamatuid saavutusi: maailmatasemega teadlane aatomspektroskoopia alal, valitud Lundi ülikooli professoriks (1975) ja Rootsi kuningliku teaduste akadeemia liikmeks (1986), mis andis võimaluse osaleda Nobeli auhindade määramisel. Ühtlasi oli ta Eesti teaduste akadeemia välisliige füüsika alal (1998) ja Leedu teaduste akadeemia välisliige, kuulus Ameerika füüsikaühingusse ja Ameerika optikaühingusse. Tema sulest on ilmunud sadu teadusartikleid mainekates teadusajakirjades.
Erialane tegevus on kindlasti väärtus omaette. Samas oli ta aga haritlane selle sõna kõige paremas mõttes, laialdased huvid ja suurepärane orienteerumine ajaloos, kirjanduses ja muusikas, huumorimeel ja tähelepanelikkus tegid temast erakordselt meeldiva vestluskaaslase. Tema tavaliselt mittetriviaalsed seisukohad ning ka selle esitamise elegantne vorm olid haruldaselt nauditavad.
Hoolivus väljendus kahtlemata ka selles, et ta võimaldas alates 1989. aastast nii mõnelgi Eesti teadlasel töötada koostöölepingu raames Lundi ülikooli füüsikalaborites. Indrek Martinson oli Rootsi Eesti teadusliku seltsi Lõuna-Rootsi osakonna esimees ning paljude Välis-Eesti organisatsioonide kauaaegne liige. Eesti saatus ja ka eesti keele tulevik ei jätnud teda kindlasti ükskõikseks. Lundis korraldas ta teadusliku seltsi kaudu regulaarselt teaduslikke ettekandekoosolekuid, kus ta tihti võttis ka ise suurepärases eesti keeles sõna ning tema innustusel ühtlasi paljud Lundis, Göteborgis, Uppsalas ja Stockholmis ning hiljem ka Eestis töötavad teadlased.
Nauditav oli Indrek Martinsoni huvi teaduse ajaloo vastu. Ta avaldas hulganisti artikleid Rootsis ja teisteski riikides elanud eesti soost teadlaste kohta. Neis kirjutistes ilmneb tema süüüvimisvõime ja orienteerumine ühtaegu nii füüsikas kui ka ajaloos, keeleteaduses, meditsiinis ja bioloogias. Samas oli temaga korduvalt juttu sellest, kui ettevaatlikult ja tõrjuvalt suhtuvad näiteks ajaloolased sellesse, et füüsik avaldab arvamust ajaloo või meedik füüsika kohta.
Eriliselt köitis Indrek Martinsoni Tartu ülikool, mille olid enne Teist maailmasõda ning põgenemist Saksamaale ja sealt Rootsi lõpetanud tema mõlemad vanemad: ema juura ning isa majanduse alal. Iga aasta detsembri alguses tähistatakse ka Lundis Tartu ülikooli aastapäeva – varem Indrek Martinsoni korraldatuna.
Koos sai käidud Lundi kalmistul rektor Edgar Kanti haual. Sellel Lundis käigul, emakeelse ülikooli aastapäeval 2002. aasta detsembris on tehtud ka juuresolev foto Indrek Martinsonist.



Toomas Tiivel
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012