Eesti Looduse fotov�istlus
2010/2



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2010/2
Tuulegeneraatorid talitlevad kui hernehirmutised

Enamasti tikutakse väitma, et tuuleparkide ohtlikkuse kohta lindudele pole otseseid tõendeid. Nüüd kinnitavad Briti kuningliku linnukaitseühingu RSPB uurijad, et suured vehkijad mõjuvad paljudele liikidele, näiteks viudele, rüütadele, rabapüüdele ja koovitajatele hiiglaslike peletitena ja sunnivad neid asuma tuuleparkide naabrusest teisale.
Esialgu on selle mõjuri tähtsus väike, sest tuuleparke on veel suhteliselt vähe. Aga arvestades, et neid tahetakse sadade viisi juurde rajada ja et üksiktuuliku suurus aina kasvab, võivad hiidhernehirmutised hakata linnuasurkondi tõsiselt ahistama. Ökoloogid dokumenteerisid esimest korda, et lindude pesitsustihedus Ðoti mägismaa tuuleparkide ümber on vähenenud.
Uuriti 12 linnuliigi pesitsust tosina mägismaa tuulepargi naabruses. Need valiti uuringusse seetõttu, et need tuulised paigad köidavad enim arendajate tähelepanu, aga on üksiti paljude haruldaste linnuliikide meeliselupaik. Võrdluseks tehti loendusi samalaadsetes, ent tuulikuteta maastikes. Täiesti ilmne arvukuse kahanemine sedastati vähemalt seitsme liigi puhul, kahe liigi puhul sai esialgu piirduda vaid kahtlustega nende kasina käekäigu kohta. Britid kinnitavad, et tiivulised loobuvad pesapaigast, mis on turbiinile lähemal kui pool miili ehk siis iga tuulik mõjutab kaht ruutmiili.
RSPB asjatundjad ei ütle, et nad on tuuleparkide vastu, kuid kinnitavad, et need tuleks rajada pesitsus- ja toitumispaikadest ning rändeteedest eemale. Ehk teisisõnu: ehitustööde eel keskkonnamõjusid hinnates peab olema senisest hoopis hoolsam.
Aga pole saladus, et rändekoridori jäävad „rohelist energiat” tootvad hiigelmasinad põhjustavad ka päris otseseid linnuohvreid. Nii on hinnatud, et USA-s Lõuna-Californias asuv Altamonti tuulepark võtab igal aastal elu 1300 rändavalt röövlinnult.



IEMA
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012