Eesti Looduse fotov�istlus
2010/9



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2010/9
Häälitsused aitasid Borneol avastada kääbuskonna-, Kolumbias aga ahviliigi

Sarawakis asuva Malaisia ülikooli elurikkuse ja keskkonnakaitse instituudi teadlane Indraneil Das ja Alexander Haas Hamburgi zooloogiamuuseumist teatasid ajakirjas Zootaxa uuest tibatillukesest konnaliigist.
Alla poolteise sentimeetri pikkune loomake teadusnimetusega Microhyla nepenthicola on Vana Maailma kõige tillem seni teada konn ja üks väiksemaid kogu maailmas. Liigi „ristiisaks” sai tema elupaik, kanntaim Nepenthes ampullaria: just selle taime kannudesse heidab konn oma kudu ja seal arenevad ta kullesed.
Märkamatu elukas leiti Borneo saarel asuvast Kubahi rahvuspargist üles hääle järgi. Kel huvi kääbuskonna laulu kuulata, võib seda teha võrgupaigas http://www.conservation.org/minifrogcall.
Veidi varem oli ajakirjas Primate Conservation teade avastusest Kolumbia Amazonias: professorid Thomas Defler ja Marta Bueno ning üliõpilane Javier García leidsid sealt hüppurahvi ehk titi perekonna uue umbes kassi suuruse liigi, kes sai teadusnimetuseks Callicebus caquetensis.
Liigi avastamislugu on üsnagi seikluslik: teateid tema kohta oli ka varem, aga kuna ta eluala oli mässuliste rühmade kontrolli all, puudus uurijail sinna ligipääs. Ohtliku retke sai ette võtta alles samast piirkonnast pärit García, kellel õnnestuski kindlaks teha lausa kuraditosin selle liigi rühma. Jälle oli abiks hääl: hüppurahvidel on üks loomariigi kõige keerulisemaid „hommikulaule”, millega märgitakse oma asuala.
Paraku on selgunud, et avastatud looma asurkond ei küüni isegi veerand tuhande isendini. Seega on maailma looduskaitseliidu IUCN määratluse kohaselt tegemist kriitiliselt ohustatud liigiga.



Conservation International
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012