Eesti Looduse fotov�istlus
2010/10



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2010/10
Matsalus võidutsesid soomlased

15.–19. septembril peeti Lihulas 9. loodusfilmide festival. Þürii koosseisus Derek Peter Kilkenny-Blake (esimees), Kalinka Stoinovska, Margus Lattik, Joosep Matjus ja Hendrik Relve andis festivali peapreemia, grand prix’, soomlase Petteri Saario linateosele „Elu piiril, 1. osa: Nafta lainetel”, mis hoiatab Läänemere üha suureneva naftareostusohu eest.
Esimese preemia sai kategoorias „Loodus” film „Böömimaa – aasta märgalal” (reþissöörid Michael Schlamberger ja Jiri Petr, Austria) ning kategoorias „Inimene ja loodus” „Jääskulptor” (Alberto Meroni, Ðveits). Þürii eriauhinna pälvisid „Kaotatud aastad – merikilpkonna odüsseia” (Jeremy Hogarth, Austraalia), „Kaðelott, ahoi!” (Volker Barth, Saksamaa) ning „Looduskaitsepõgenikud. Paradiisist välja saadetud” (Steffen Keulig, Saksamaa).
Auhind parim reþii eest kategoorias „Loodus” läks filmile „Targad taimed” (Volker Arzt, Saksamaa), kategoorias „Inimene ja loodus” aga linateosele „Sookurgede ränne Hortobagys” (Zsolt Cseke, Ungari); parima operaatoritöö auhinna said vastavalt „Viljapõllu saladus” (operaatorid Jan Haft, Kay Ziesenhenne ja Felix Pustal, Saksamaa) ja „Elu kooskõlas loodusega – Soome: metsa saladus” (Koichi Nagura, Shinichiro Kawaguchi ja Masanori Sawahata, Jaapan).
Tosinast eriauhinnast viis koguni kolm – Eestimaa rohelistelt, Haapsalu linnalt ja Eestimaa looduse fondilt – kaasa peaauhinna võitnud soomlane Petteri Saario. Keskkonnaministeeriumi ning keskkonnaameti ja Matsalu rahvuspargi tunnustuse pälvisid samuti þürii auhinnatud „Looduskaitsepõgenikud. Paradiisist välja saadetud” ja „Sookurgede ränne Hortobagys”. Lääne maakonna soosik oli „Fjord” (Skule Eriksen, Norra), Eestimaa rohelistel „Kamtðatka: lõhemaa” (Daniel Levin, Venemaa/USA), riigimetsa majandamise keskusel „Vana mees Peter” (Ivan Golovnev, Venemaa), Tallinna loomaaial „Bama ja kadunud gorillad” (Ernst Sasse ja Nicky Lankester, Saksamaa), Looduse Omnibussil “„Haigrupäevad” (Madis Veskimägi, Eesti) ning Lihula gümnaasiumi ökoklassil „Hallõgija” (Chintis Lundgren, Eesti) ja „Retk Leena lättele” (Vassili Sarana, Eesti).



www.matsalufilm.ee / Loodusajakiri
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012