Eesti Looduse fotov�istlus
2010/12



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
In memoriam EL 2010/12
Diana Pärn

26. juuli 1960 – 24. november 2010

Hilissügisesed külmad, esimesed lumehelbed ja tuisutuuled viisid meie seast aednik Diana Pärna – inimese, kes oli 25 aastat pühendunud lähistroopiliste ja troopiliste taimede kasvatamisele.
Diana lõpetas Tartu ülikooli 1983. aastal bioloogi-zooloogina ning tema esimene töökoht oli Tallinna loomaaias. Kuid juba kahe aasta pärast tuli ta Tartusse tagasi, et asuda hooldama elusa looduse teise põhiosa – taimede, täpsemalt sukulentide ja troopiliste taimede kollektsiooni Tartu ülikooli botaanikaaias. Aastatega kogutud teadmised ja oskused, eksootiliste taimede arengu ja kasvuolude uurimine leidsid avara rakenduse uute sukulentide, subtroopiliste ja troopiliste taimede kollektsioonide loomises aastatel 2003–2005. Sealne liikide ja sortide arv ulatub 700-ni.

Uued, kaunilt kujundatud ja hästi eksponeeritud taimekogud uutes kasvuhoonetes andsid palju põhjalikuma õppematerjali kõrbete, savannide ja vihmametsade taimede elurikkuse kohta. Suurenenud huvi uute ekspositsioonide vastu kajastus külastajate arvu kahekordses kasvus. Taimematkad viisid teda Prantsuse Guajaanasse, Madeirale ja kuulsamatesse botaanikaaedadesse, nagu Berliini-Dahlemi, Peterburi, Göteborgi jt.
Oma teadmisi ja kogemusi eksootiliste taimede kasvatamise kohta jagas Diana lahkelt kõigile, kes botaanikaaias käisid, neile, kes kuulasid tema loenguid Eesti maaülikoolis, Tartu ülikooli avatud ülikoolis, botaanikaaia sõprade seltsis jm. või lugesid tema artikleid Eesti maaelu entsüklopeediast, Maalehe nõuandelisast, ajakirjast Maakodu jm.
Põhjalikuma õpetuse toalillede kasvatusest on Diana andnud oma raamatus „Toalilled sinu kodus” (2009). Paljude kuulajate ja vaatajate silmaringi laiendas ta ka mitmete tele- ja raadiosaadete kaudu. Sageli palusid ekskursioonirühmad, kes soovisid tutvuda kaugete maade taimedega, oma giidiks Diana Pärna.

Tal oli hea silm, märkamaks ja pildistamaks taimede ilu ja eripära. Seda looduse andi täiendas ta fotokunstiõpingutega Tartu kõrgemas kunstikoolis. Tema artiklid ja loengud olid illustreeritud kõrgetasemeliste originaalfotodega. Aednikutöö kõrvalt jõudis ta koos mõttekaaslastega koostada mitu meeldejäävat fotonäitust. Paljud botaanikaaia trükised on kaunistatud Diana kvaliteetfotodega. Nii mõndagi tema kujundusideed on rakendatud näitustel ja messidel.
Ta võttis aktiivselt osa Eesti orhideekaitse, Eesti looduseuurijate ja botaanikaaia sõprade seltsi ning teistegi ühingute tegevusest. Diana oli lahke ja abivalmis kaaslane.



Töökaaslased Tartu ülikooli botaanikaaiast
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012