Eesti Looduse fotov�istlus
2011/01



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Raamatud EL 2011/01
Uusi raamatuid

GEOTOURISM HIGHLIGHTS OF THE SAAREMAA AND HIIUMAA ISLANDS. KOOSTANUD ANTO RAUKAS, HEIKKI BAUERT, SEBASTIAN WILLMAN, ELLE PUURMANN, URVE RATAS. NGO GEOGUIDE BALTOSCANDIA. TALLINN, 2009. 96 LK.

Kireva kultuuriajalooga Hiiumaa ja Saaremaa on rikkad ka looduslike vaatamisväärsuste poolest. Mõlemal saarel on meteoriidikraatrid, silmapaistvad rannaastangud ja klindilõigud, suured rändrahnud, alvarid ning palju linnuliike ja haruldasi taimeliike. Saaremaa paekivipangad ja kruusased rannad on täis Siluri kivistisi.
Raamatus antakse lühike ülevaade saarte geoloogilisest ajaloost, maastike kujunemisest ning tähelepanuväärsematest maastikutüüpidest ja -elementidest: mererannikud, klint (nt. Üügu ja Mustjala pank), alvarid (Sarve alvar), liivaluited (nt. Kõpu ja Odalätsi luited) ja rändrahnud. Peamiste geoturismi sihtpunktidena on nimetatud Kaali ja Kärdla meteoriidikraatreid, Vilsandi rahvusparki (eriti Harilaiu poolsaart),Viidumäe looduskaitseala, Kõpu poolsaart ja Käina–Kassari maastikukaitseala.
Eraldi peatükis kirjeldatakse saarte ajalugu ja peamisi kultuurilisi vaatamisväärsusi.
Paljude piltide ja joonistega ülevaateraamatu puudusena võib mainida, et teosel puudub sisukord.

METEORITE IMPACT STRUCTURES – GEOTOURISM IN THE CENTRAL BALTIC. KOOSTANUD SEBASTIAN WILLMAN, JÜRI PLADO, ANTO RAUKAS, HEIKKI BAUERT. NGO GEOGUIDE BALTOSCANDIA. TALLINN, 2010. 80 LK.

Populaarteaduslik, ent väga põhjalik ning rohkete jooniste ja fotodega ingliskeelne raamat viib lugeja meteoriitide maailma. Sissejuhatavad peatükid selgitavad asteroidide, meteoroidide, komeetide, meteooride ja meteoriitide olemust ja erinevust. Muu hulgas tuuakse näited Maale langenud meteoriitide kohta ning arutletakse selle üle, kas meteoriit võis põhjustada dinosauruste väljasuremise.
Raamatu teises osas kirjeldatakse Läänemere piirkonna meteoriidikraatreid. Kokku on neid 13, neist kolm Eestis – Kaali, Kärdla ja Neugrundi kraater. Kaardid, joonised, graafikud ja fotod aitavad igast kraatrist päris põhjaliku ülevaate saada.
Põneva teose lugemist hõlbustab ka õnnestunud kujundus – kindlasti tasuks raamat välja anda ka eestikeelsena.


TAASLEITUD VILT. LIISA KALLAM, LIISA TOMASBERG, LIINA VESKIMÄGI-ILISTE. AS AJAKIRJADE KIRJASTUS, 2010. 200 LK.

See on esimene mahukam algupärane teejuht vildihuvilistele. Oluline osa on pühendatud viltimise ajaloole ja Aasia vilditraditsioonile. Põhjalik originaalpeatükk käsitleb vildi valmistamise ajalugu Eestis 17.–21. sajandil. Kirjeldatakse ka villa ja vildi omadusi ning erisuguseid viltimistehnikaid, eelkõige rullimis- ja hõõrumistehnikat.
Suur osa raamatust annab edasi kolme vildiga tegeleva autori isiklikke kogemusi. Arvukalt on näiteid eri tüüpi tekstiilidest nii meilt kui ka mujalt, mõnelgi juures täpsed tegutsemisjuhised. Kuna vilt on soe ja mõnus materjal, tekitavad ka raamatud illustreerivad rohked värvifotod, ent ka vanad arhiivifotod lugejale meeldiva sooja tunde.

KASSIAABITS. LOONE OTS, REET REA-SMYTH. AS AJAKIRJADE KIRJASTUS, 2010. 60 LK. + VAHEOSA „HEA EESTI KASS” 11 LK. + TÖÖVIHIK 25 LK.

Kassiaabits on „20 laheda kassitõu tutvustus piltide, ülesannete ja sõnavaraga”. See on koolilastele mõeldud raamat, mis pakub eelkõige teadmisi kassitõugudest, aga ka huvitavat kassidest üldse. Peale selle õpib laps raamatut kasutades foneetikat ja õigekirja, kassijutud arendavad sõnavara, kaardid annavad teadmisi geograafiast ja avardavad maailmapilti. Raamatu lõpus on kolm väikest sõnastikku põnevate eesti ja võõrsõnadega ning kohanimedega.
Iga kassitõu kirjelduse juures on ka eri raskusastmega ülesanded. Eraldi osa on töövihik, mis algab raamatu viimaselt leheküljelt; töövihiku kaas on ühtlasi raamatu tagakaas.
Lõbusasse vaheosasse on koondatud kirjandusmuuseumi kogudest leitud kassidega seotud sõnavara, kõnekäänud, mõistatused, vanasõnad, laulud jms. keelemänguhuvilisele lapsele ja täiskasvanule.



Eesti Loodus
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012