Eesti Looduse fotov�istlus
2011/02



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
ELF 20 EL 2011/02
ELF-i esimesed aastad

Aastal 1990 töötasin TÜ zooloogiamuuseumis. Nii seal kui ka paljudes teistes Tartu loodusega seotud asutustes töötas päris palju inimesi. Sel ajal oli Vene võim siinmail oma aega lõpetamas ja rubla käis väga kiiresti alla. Polnud teada, mis saab neist inimestest, kes tegutsevad looduse valdkonnas, käidi koos ja arutati olukorda.

Samal ajal hakkas meie vastu huvi tundma maailma looduse fond (WWF), anti mõista, et WWF soovib Eestis leida partnerorganisatsiooni. Huvi oli suur: ELF-i asutamiskoosolekul osales sadakond inimest. Aga asutajateks said need nelikümmend, kes nõustusid maksma asutamisel kümme rubla, mis polnud siis väga suur raha. Sellise summaga sai ELF asutatud.

Peab tänama Toomas Saati, kes tollal oli zooloogiamuuseumi direktor ja kes võimaldas ELF-il pesitseda oma katuse all peaaegu aasta, kuni saime WWF-i toel kolida päris oma kontorisse. Plaanid olid suured, asuti looma suuri kaitsealasid – me saime WWF-ilt toetust Eesti looduskaitseplaani tegemiseks.
Meie eesmärk oli kaitsta Eesti elurikkust, olla klassikaline looduskaitseorganisatsioon. Praegu on ELF teatavas mõttes tulnud tagasi oma juurte juurde. Paratamatult on loodus- ja keskkonnakaitse tihedalt põimunud, tegelda tuleb paljude asjadega, aga nüüd on uuesti ELF-i tähelepanu keskmes elav loodus.
ELF-i logol on lendorav. Esimene ELF-i logo on mu enda joonistatud. WWF-i maskott on pandakaru, see on väga õnnestunud valik, sest ta on nunnu ja äratab inimestes sedalaadi tundeid, et nad tahavad kaitsta ja hoida loodust. Mõtlesime hoolega, kes võiks Eesti looduses olla mõnevõrra samaväärne. Päris samaväärset pole, aga lendorav on suuresilmne loom, pealegi väga ohustatud. Euroopa Liidus elab ta vaid Eestis ja Soomes. Meil polnud tollal veel piltegi temast, see võttis aastaid, kui need saadi.
Fondi algusaastail ei olnud inimesed harjunud mõttega, et on ühiskondlik fond, mis ei jaga raha. Kõige stressirohkem oligi see, et alalõpmata käis inimesi, kes küsisid raha. Ma õppisin tundma raha tahtjaid nende sammudest.
Oma neljandal aastal läksime suureliseks ja ostsime teadusparki soodsalt terve korruse, aga tollal valmistas see pikka aega peavalu. Plaan oli rentida osa ruumidest välja ja teenida ELF-ile tulu, et maksta laenu. Aga rentnikke ei tulnud. Selle peale väsisin päris ära ja andsin juhtimise viimaks teistele üle. Praegu on see omand siiski ELF-i projektide hea tagatis, kui on vaja võtta laenu, et suuremaid projekte ellu viia.



Rein Kuresoo, ELF-i esimene juhataja
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012