Eesti Looduse fotov�istlus
2011/03



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
SÕNUMID EL 2011/03
Lootusevälgatused läbi murepilvede

Nii võttis looduskaitseorganisatsioon Conservation International (CI) veebruaris kokku „Kadunud konnade”-kampaania senised tulemused.
CI ja maailma looduskaitse liidu IUCN amfiibiuurijate töörühma ASG mullu augustis algatatud ning organisatsiooni Global Wildlife Conservation (GWC) toetatud kampaania käigus otsitakse üle kogu maailma sadakonda kahepaikseliiki, keda pole kohatud vähemalt viimasel kümnel aastal. Eriti hõisata pole esialgu põhjust: esimese viie kuuga on viiel kontinendil kokku kahekümne ühes riigis sajast otsitavast leitud vaid neli. Siiski võib positiivsesse poolde kanda üheteistkümne samuti pikka aega kadunud, aga nimekirja kandmata liigi taasavastused.
Ettevõtte laiem eesmärk on mõista, kuidas elupaigakadu, kliimamuutused ja haigused on mõjutanud kahepaikseid. Amfiibid on teatavasti ohustatuim selgroogsete klass: ligi kolmandikku liike ohustab esmajoones elupaikade häving ja seenhaigused.
Enim elevust tekitas nimekirja esikümnesse kuulunud kärnkonnaliigi, väga kitsa piirkonna endeemiku Atelopus balios leid mullu oktoobris Ecuadoris. Ülejäänud kolm on Mehhikost taasleitud salamander Chiropterotriton mosaueri (keda viimati oli nähtud 1941), Elevandiluuranniku konn Hyperolius nimbae (1967) ja konn Hyperolius sankuruensis Kongo demokraatlikus vabariigis (1979).
Kampaaniast innustunud India kahepaikseuurijad asusid otsima oma kadunud liike ja neid on saatnud üsna suur edu: viiekümnest otsitavast liigist on taas leitud viis. Samasugune otsing võeti ette ka Haitil; tulemused: kuus liiki sajast otsitavast. Columbias pole kadunud liike taasavastatud, küll on aga kirjeldatud tõenäoliselt kolm päris uut kahepaikseliiki.
Üksikutest rõõmustavatest leidudest hoolimata on raske vastu vaielda CI konnatundjale Robin Moore’ile, kelle sõnul on sedavõrd kasin saak selge tõend, et oleme jõudnud kuuendasse liikide hävingu perioodi, kus liikide kao kiirus ületab tavapärast sada või tuhatki korda.



CI
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012