Eesti Looduse fotov�istlus
2011/06-07



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2011/06-07
Avamere tuuleparkide rajamine tuleb sellisel kujul peatada

Eestimaa looduse fond (ELF) teatas 26. mai pressiteates: „Seoses avamere tuuleparkide rajamisega Loode-Eesti rannikumerre ja kaasnevate keskkonnamõjude hindamise (KMH) aruande avalikustamisega, asume seisukohale, et enne KMH kinnitamist on oluline läbi viia merealade ruumiline planeerimine.”
ELF ei astu taastuvenergeetika arendamise vastu, vaid toetab seda kindlalt. Ent see tegevus eeldab põhjalikku ruumilist planeerimist ning sellega ei tohi kaasneda olulist negatiivset keskkonnamõju. ELF koos Eesti keskkonnaühenduste kojaga EKO on esitanud valitsusele ettepanekud, et korraldada merealade ruumiline planeerimine ja luua merekaitsealasid. Ettepanekute eesmärk on tagada merealade säilimine ettevalmistuste ajaks praeguses seisundis.
Koostatud KMH puudulikkust näitab ELF-i sõnul muu hulgas see, et pole arvestatud juba arenduses olevate tehnoloogiliste lahendustega, mis võimaldaksid tuuleparki rajada ka madalikest eemale jäävatele aladele. Sama laadi tehnoloogilisele arengule ja võimalustele on viidanud ka maailma looduskaitse liit (IUCN) oma raportis 2010. aasta novembris.
Vt. ka www.elfond.ee/et/uudised/27-mereuudis/1182-avamere-tuuleparkide-rajamine-peatada.
Nädal varem oli samal teemal avaliku pöördumise teinud ka Kõpu poolsaarel elav helilooja Erkki-Sven Tüür, kes kirjutas: „Kui jõuame lõpuks Ristna neemele, kohtame Eestis ainulaadset vaadet. Igaüks, kes on seal käinud, teab täpselt seda seletamatut, peaaegu sakraalset tunnet. Meie esiisad on pidanud looduses teatud erilisi paiku pühaks. Ristna ots on oma looduskauniduse poolest erakordne. Rajada tööstusmaastik otse selle lummava vaate ette ei ole vähem häbiväärne, kui oma elutoa kasutamine tualettruumiga samal sihtotstarbel. [---] Minu ettepanek on jätta sektsioon nr. 1 ehitamata. Neile, kes peavad seda avaldust emotsionaalseks, tahaksin rõhutada, et emotsioonid eristavad meid robotitest.”



ELF/Loodusajakiri
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012