Eesti Looduse fotov�istlus
2011/11



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
In memoriam EL 2011/11
Kalju Põldvere

23. mai 1929 – 2. september 2011

Lahkunud on arstiteadlane-patoloog ja zooloog, teenekas teadusorganisaator, kunagine riigikogu liige, emeriitprofessor meditsiinidoktor Kalju Põldvere.
Ta sündis taluperemehe pojana Ohtu külas Keila vallas. Talulapsena tundis ta varakult huvi loomatervishoiu ja looduse vastu. See huvi viis ta Tartu ülikooli arstiteaduskonda. Ehkki Kalju läbis ka kogu bioloogia õppekava, jäi teine diplom välja andmata, kuna seda ei lubanud tolleaegsed eeskirjad.

Haritus, lai silma- ja huvidering iseloomustab kogu Kalju Põldvere edasist elukäiku: õppejõud, hiljem professor TRÜ arstiteaduskonna kateedrites (histoloogia-, neuroloogia-, patoloogiline anatoomia ja kohtuarstiteadus), meditsiini kesklabori asutaja ja juhataja, EPA histoloogiaprofessor, TÜ zooloogiakateedri professor ja juhataja.
Teadlasena oli Põldvere ennekõike morfoloog-histoloog, kelle suurim teene on koekultuuride meetodi laialdane rakendamine kudede arengu uurimisel. Zooloogiakateedri professorina ulatus tema huvidering protistidest imetajateni. Populaarsed ja hinnatud olid tema võrdleva zooloogia loengud, mis toetusid põhjalikele teadmistele loomade anatoomiast ja histoloogiast.
Pedagoogina juhendas Kalju Põldvere arvukalt õpilasi, kellest on saanud bioloogia või meditsiini valdkonna tippspetsialistid, teadlased ja õppejõud. Doktorantide igapäevasesse juhendamisse sekkus ta vähe, sest hindas inimeste innovaatilisust. Professori ülesandeks pidas ta leida omal alal anded ja nende arengut toetada.
Samas oli Kalju Põldvere alati nõudlik, kuid tõelise õppejõuna oskas ta nõudmiste latti seada õpilaste võimete ja soovide järgi. Nii TÜ rektor Jüri Kärner kui ka EPA rektor Nikolai Kozlov pidasid teda oma akadeemiliseks õpetajaks.
Lektorina oli professor Põldvere särav isiksus, kelle loenguid iseloomustas hea keelekasutus, sisutihedus, originaalsus ja mõtteselgus. Tema seisukohtade ja sõnavõttude sirgjoonelisus ja kompromissitus oli legendaarne. Tänu heale keelevaistule ja -huvile oli professor terminoloogiaekspert, kelle panus emakeelse erialakeele arendamisse on märkimisväärne. Tema kirjutatud õpikute tekst on läbimõeldud ja teaduslikult täpne, aga samas haarav ja hästi loetav.
Jääme Kalju Põldvere mäletama suurepärase õppejõu-teadlasena ja sirgjoonelise eestimeelse inimesena.



Raivo Raid
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012