Eesti Looduse fotov�istlus
2011/12



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Kroonika EL 2011/12
Teaduse populariseerimise elutööpreemia sai Tiiu Sild

11. septembril jagati Tallinnas Salme kultuurikeskuses tänavusi riiklikke preemiaid teaduse populariseerijatele.
See oli osa järjekorras neljandast teadusmeedia konverentsist, mis sedapuhku kandis lühikest pealkirja „Mida?!”, korraldajad nagu ikka sihtasutus Archimedes, rahvusringhääling, teaduste akadeemia ning haridus- ja teadusministeerium, rahaga toetas Euroopa sotsiaalfondi programm „TeaMe”.
Päeva jooksul sai kuulda kaht pikka ettekannet, mille esitasid rahvusringhäälingu ajakirjanduseetika nõunik Tarmu Tammerk ja Sirbi teadustoimetaja Marek Strandberg, ja hulganisti lühemaid sõnavõtte. Need olid jagatud nelja plokki: „Mida meediatarbija tahab?”, „Mida allikad tahavad?”, „Mida ajakirjandus kirjutab?” ja „Mida me usume? Miks?”. Rääkijate seas oli teadlasi, ametnikke, õpetajaid ja ajakirjanikke; igale lühiettekannete reale järgnes laudkonniti 10–15 minutit arutelu. Ettekannete ja kokkuvõtetega saab tutvust teha võrgupaigas archimedes.ee/teadusmeedia2011/materjalid/.
Järgnes päeva pidulikem osa: autasustamine. Eesti teaduse populariseerimise riiklikke auhindu on antud alates 2006. aastast, nii et tänavu oli juba kuues kord. Auhinnafond oli seekord 21 500 eurot: elutööpreemia 6500, peapreemiad kuues kategoorias 2500 ja ergutuspreemiad, mida kokku anti viis, 500 eurot.
Esimesena kuulutati välja aasta parim uus algatus. Selleks valiti kolme kandidaadi hulgast Eesti maaülikooli doktorantide algatus „Elus teadus”.
Alajaotises „Parim teadust ja tehnoloogiat populariseeriv teadlane, ajakirjanik või õpetaja” pälvis peapreemia mereteadlane akadeemik Tarmo Soomere, ergutusauhinna said Andres Juur Puurmannist ja Liina Tamm Kongutast.
Tegevusest või tegevussarjadest tunnistati peapreemia vääriliseks ajaloo- ja ühiskonnaõpetajate seltsi õpilaste ajaloo uurimistööde võistlus. Ergutusauhinnad anti TTÜ ja TTKK üliõpilaste rahvusvahelisele tootearendusvõistlusele „Formula Student Team Tallinn” ja Kuressaare gümnaasiumi „Teadusmaa” projektirühmale.
Peapreemia kategoorias „Teaduse ja tehnoloogia populariseerimine trükisõna abil” anti ajakirjale Tarkade Klubi ja peatoimetaja Arko Oleskile; ergutusauhinna sai Lea Leppik TÜ ajaloo muuseumist raamatu „Tartu Tähetorn” eest.
Viiendas kategoorias, teaduse ja tehnoloogia populariseerimine audiovisuaalse ja elektroonilise meedia abil, sai peapreemia TÜ keemikute projekt „Audiovisuaalne materjal: 100+ katset keemias” (vt. www.chemicum.com/).
Elutöö preemia pikaajalise süstemaatilise teaduse ja tehnoloogia populariseerimise eest pälvis keemikuharidusega Tiiu Sild, kes on aastast 1997 olnud teaduskeskuse Ahhaa juht. 1. septembril 1997 mahtus huvikeskus ühe töölaua taha, nüüd on keskuse pindala 11 000 m2. Eelmisel aastal ületas Ahhaa külastajate arv kakssada tuhat, kokku on Ahhaa üritustel osalenud ligi poolteist miljonit inimest.
Anti ka teada, et välja on töötatud riiklikult tunnustatud teaduse populariseerija tunnusmärk, mida võivad näiteks veebis või trükisel kasutada nii tänavused kui ka varasemad auhinnasaajad.



Loodusajakiri
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012