Eesti Looduse fotov�istlus
2012/02



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2012/02
Kes ja miks pälvis möödunud aasta tegude eest keskkonnateo auhinna? Kes sai keskkonnakirve?

Eesti keskkonnaühenduste koja (EKO) liikmed valivad igal aastal keskkonnateo ja keskkonnakirve tiitli väärilisi isikuid. Lõplikud kandidaadid selguvad kõigi üheksa EKO liikmesorganisatsiooni hääletusel, kus iga organisatsioon esitab omakeskis läbi arutatud seisukoha.
2012. aasta hakul otsustasime tänada keskkonnateo tiitliga keskkonnaministeeriumi kauaaegset töötajat Tiiu Raiat, kes veeosakonna nõunikuna on algatanud Eestis palju väga olulisi tegevusi. Läänemere seisund oli nõukogude ajal väga kehv, kuid taasiseseisvumise järel on suudetud tööle panna paljude asulate reoveepuhastid. Väga oluline samm on olnud põllumajandusettevõtete suurte sõnnikuhoidlate lekkekindlaks ehitamine.
Läänemere merekeskkonna kaitse komisjoni HELCOMi viidatud valupunktidesse on Eesti suhtunud tõsiselt ja see vajab tunnustust. Mere kaitsel on muidugi palju probleeme, mis on ka meedias kõlama jäänud: merealade planeerimine ei jõua arendusele järele, ei ole suudetud leppida kokku, mil moel piirata laevaliiklusest tulenevat reostust. Hea on meelde tuletada ka seda, mille lahendamisel ollakse õigel teel. Ühe hea uudisena tuli 2011. aastal Euroopa Parlamendi otsus keelata pesupulbrite koostises ained, mis reostavad merd.

Keskkonnakirve pälvis sel aastal teist korda majandusminister Juhan Parts. Põhjuseks on ikka meie rahvuslik rikkus põlevkivi, mille kasutamise viis tekitab Eesti suurimaid keskkonnaprobleeme: kaevandamine ohustab tõsiselt põhjaveevarusid, põletamisega aga paisatakse õhku ebanormaalselt suur hulk kasvuhoonegaase iga eestimaalase kohta. Majandus, mis suuresti põhineb niivõrd saastaval tehnoloogial, jääb paratamatult ajale jalgu ja seetõttu ootaksime majandusministrilt strateegilist mõtlemist kaugema tuleviku nimel.
Möödunud aastast jäi keskkonnavaenuliku teona meelde ka see, kuidas maanteeamet surus peale Saaremaa silla plaane, jättes looduskaitseekspertide hinnangud keskkonnamõjude hindamise lõppjäreldustes lihtsalt arvestamata. Majandusminister on oma sõnavõtus väljendanud uhkust selle üle, et majandus ja keskkond Eestis nii selgelt vastanduvad, kuid keskkonnaorganisatsioonide arvates saab edukas olla vaid riik, kus suudetakse elatist teenida, võtmata järgnevatelt põlvedelt laenu.



Silvia Lotman, EKO koordinaator
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012