Eesti Looduse fotov�istlus
2012/04



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Kroonika EL 2012/04
Maa-ameti geoportaali vaadatakse pool miljonit korda kuus

Maa-ameti eestvõttel kümme aastat tagasi loodud ja alatasa elektrooniliste kaardirakendustega täienev geoportaal võimaldab juurdepääsu Eesti mahukamatele riiklikele ruumiandmetele ja kaardikogudele.
Portaalist geoportaal.maaamet.ee näeb topograafilisi aluskaarte, ortofotosid, ajaloolisi kaarte, mere-, mulla- ja maardlate kaarte, looduskaitse, pärandkultuuri ja muinsuskaitse objekte, aadressiandmeid, detailplaneeringuid jpm.
Paljudes teistes Euroopa riikides sellise täpsusega andmeid tasuta ei avalikustata, seevastu geoportaali suurim väärtus on see, et Eesti riigi ruumiandmed on avalikud, neid saab tasuta vaadata ja kasutada.
Portaalist on lihtne leida huvipakkuvaid piirkondi, kontrollida kinnistul kehtivaid piiranguid, täpsustada objektide asukohti, ennustada looduses juhtuvat (nt. üleujutusohuga alad), otsida ametlikke aadresse ja kohanimesid ning neid kaardil kuvada.
Kaartidele kantud objektide liigitus, asukohatäpsus ja andmete korrektsus on järjest olulisemad ka maaga seotud õiguslikes vaidlustes, sest näiteks teed, jõed, tehnovõrgud jm. kitsendusi põhjustavad objektid võivad piirata arendustegevust. Täpseid andmeid vajab ka keskkonnajärelevalve.
Aastast 2008 pakub maa-ameti geoportaal ka WMS-teenust, mis võimaldab GIS-tarkvara rakendajatel lähtuda oma töös aluskaartidest, katastripiiridest jpt. kaardikihtidest. Samuti saab WMS-teenust kasutada kodumaistes ja ülemaailmsetes (Google Maps, Arcgis.com) veebipõhistes kaardirakendustes. Viimasel aastal on populaarseks kaardikihiks muutunud LIDAR-i ehk aerolaserskaneerimise andmete põhjal koostatud Eesti reljeefikaart.
Maa-amet pani geoportaalile aluse 2001. aasta lõpus, luues esimese elektroonilise kaardirakenduse, et näidata põhikaardil ja ortofotodel katastri- ning administratiivüksuste piire. Selline mahukas riigi ettevõtmine oli tollal väga uuenduslik. Nüüdseks on maa-ameti geoportaalist saanud meie infoühiskonna enesestmõistetav osa, mis on Eesti jaoks niisama oluline kui näiteks Google Earth kogu maailmale. Geoportaali kasutatakse 500 000 korda kuus, päringute arv ulatub aastas 80 miljonini.
Maa-ameti kaardirakendused on loodud koostöös AS-iga Datel.
Vt. geoportaali tutvustust: www.youtube.com/watch?v=r2V6ofQ_Fzk.



Maa-amet
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012