Eesti Looduse fotov�istlus
2012/05



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2012/05
Ameeriklased püüavad suurendada tootjate vastutust

Kolm USA tootehoolde organisatsiooni, Product Stewardship Institute (PPI; tootehoolde instituut), Product Policy Institute (tootepoliitika instituut) ja California Product Stewardship Council (California tootehoolde nõukogu) leppisid hiljuti kokku põhilistes tootehoolde reeglites.
See on järjekordne märk USA-s üha süvenevast soovist panna vastutus kasutusest kõrvale jäävate toodete ja pakendite eest maksumaksjate asemel nende õlule, kes on kaupu kavandanud, tootnud ja müünud. Viimase aastakümne jooksul on vastu võetud kümneid määrusi ja osariikide seadusi, mille siht on vähendada toodete keskkonnamõju kogu käitustsükli vältel.
Muu hulgas kooskõlastasid kõnealused organisatsioonid terminite product stewardship (tootehoole) ja extended producer responsibility (laiendatud tootjavastutus) tähenduse ja viisid selle vastavusse rahvusvaheliselt omaks võetud sisuga, peegeldades siiski ka neid edusamme, mida tootehoolde liikumine on Ühendriikides viimase kümne aastaga saavutanud. Umbes poolsada äri- ja tarbijaorganisatsiooni, valitsusasutust ja vabaühendust on uued määratlused juba heaks kiitnud.
Tootehoole peab minimeerima toote ja pakendi tervise-, turva-, keskkonna- ja sotsiaalsed riskid ning tagama suurima võimaliku majanduskasu käitustsükli kõigi etappide jooksul. Toote tootjal on suurim võimalus halbu mõjusid vältida, aga oma osa on ka teistel asjaosalistel: tarnijatel, edasimüüjatel ja tarbijatel. Tootehoole võib olla nii vabatahtlik kui ka seadustega tagatud.
Laiendatud tootjavastutus on tootehoolde kohustuslik vorm, mis eeldab vähima nõutava osana tootjavastutuse pikendamist toote müügile järgnevasse aega.



PPI
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012