Eesti Looduse fotov�istlus
2012/05



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2012/05
Milliseid sihte taotlevad keskkonnahariduse maakondlikud ümarlauad?

Keskkonnahariduse ja -teadlikkuse kujundamisega on Eestis seotud väga paljud asutused, organisatsioonid, vabaühendused ja ettevõtted. Näiteks kuuluvad nende hulka keskkonnaministeeriumi haldusala asutused RMK, keskkonnaamet, Eesti loodusmuuseum, kuid ka jäätme- ja veetöötlusjaamad jne. Keskkonnaministeeriumi hallatavast andmebaasist www.keskkonnaharidus.ee leiab 76 kirjet selliste looduskeskuste või organisatsioonide kohta. Nende abil on meil peale tavapärase haridussüsteemi (üldharidusasutused, kutse- ja kõrgkoolid) kujunenud mitmekülgne kooliväline haridusvõrgustik.
Keskkonnaharidust toetab tugevalt ka uus riiklik õppekava, mis näeb ette teooria ja praktika ühendamise: seda võimaldavad näiteks õppekäigud ettevõtetesse, muuseumidesse ja looduskeskustesse.
Selleks, et keskkonnahariduse valdkonnas tegutsejad saaksid omavahel teavet vahetada ja teha tõhusat koostööd, on keskkonnaamet algatanud kõigis maakondades ümarlauad.
Ümarlaudade idee saime Ida-Virumaalt, kus 2006. aastal hakati tollase riikliku looduskaitsekeskuse Ida-Viru regiooni direktori Kaili Viilma eestvõttel koostama Ida-Virumaa loodushariduse edendamise kava.
Esimest korda toimusid maakondade ümarlauad 2010. aastal: osalejaid oli üle 400 inimese. Toona pandi kirja maakonna keskkonnahariduse võimalused, vajadused ja probleemid, et leida nendele üheskoos lahendusi. Nõnda on kord aastas kokku saadud ka edaspidi: ümarlaudadel on tärganud uusi ideid ja keskkonnahariduse ühisprojekte.
Keskkonnaamet juhib Euroopa sotsiaalfondist rahastatavat riiklikku programmi „Keskkonnahariduse arendamine”, mille üks siht on samuti tugevdada keskkonnaharidust pakkuvate asutuste ja organisatsioonide koostöövõrgustikku. Sel ja järgneval kahel aastal toetatakse programmi kaudu nii keskkonnahariduse maakondlike ümarlaudade tegevust, septembri alguses toimuvaid maakondlikke teabepäevi õpetajatele kui ka oktoobris-novembris taas peetavaid keskkonnahariduse regionaalseid konverentse. Koostöövõrgustikku on peetud silmas ka kaks korda aastas ilmuva keskkonnahariduslehe koostamisel ning portaalis www.keskkonnaharidus.ee, mida tänavu septembriks tunduvalt uuendatakse.
Tänavu aprillis on ümarlaudadel kavas loengud säästva arengu teemal, sest nüüdisaegne keskkonnaharidus peab peale looduse tundmise üha enam andma teavet, kuidas igaüks saab anda panuse elukeskkonna hoidmisse.



Maris Kivistik, keskkonnaameti keskkonnahariduse osakonna juhataja
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012