Eesti Looduse fotov�istlus
2012/6-7



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Raamatud EL 2012/6-7
Uusi raamatuid

Elurikkus meie ümber. Merrit Shanskiy, Kadri Kask, Karin Kruusmaa, Elis Vollmer, Kalev Sepp, illustreerinud Karin Kruusmaa. Eesti maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituut, 2012. 16 lk.

Euroopa Liidu projekti „Regionaalne poliitika ja infovahetus elurikkuse ja maastikulise mitmekesisuse kaitseks ja väärtustamiseks Euroopas” raames on ilmunud vahva töövihik väikestele loodusesõpradele. Vihikus tutvustavad sipelgas Siim ja mesilane Maali lastele elurikkust metsas, niidul ja põllul. Nende putukate elu kaudu saavad lapsed tuttavaks näiteks eesti hobuse, eesti maaveise ja maalambaga, aga ka rukkirääguga.
Igal leheküljel on veidi teksti ja suured pildid värvimiseks. Kui vihik loetud ja pildid värvitud, saab laps omandatud teadmiste põhjal lahendada trükise lõpus oleva ristsõna. Vihikuke võiks sobida eelkõige 6–9-aastastele lastele.

Elurikkuse kaitse põllumajanduses: ohustatud loomatõud ja taimesordid Eestis. Merrit Shanskiy, Kadri Kask, Karin Kruusmaa. Eesti maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituut, 2012. 24 lk.
Ka see raamat on valminud eelpool nimetatud Euroopa Liidu projekti raames. Selle rahvusvahelise projekti eesmärk on edendada elurikkuse ja maastikulise mitmekesisuse kaitset Euroopas.
Trükises on antud ülevaade põllumajanduse moodustest, kuidas kõige otstarbekamalt hoida elurikkust, pöörates erilist tähelepanu vanadele taimesortidele ja loomatõugudele ning tuues häid näiteid edukatest ettevõtmistest Eestimaal. Täpselt samas mahus ja sama tekstiga raamatuke on ilmunud ka ingliskeelsena, tõlkinud Reet Karro.

Mälestiste restaureerimine. Enne ja pärast. 2005–2011. Koostanud Britta Lainevool ja Ülo Puustak, toimetanud Meeli Hunt. Muinsuskaitseamet 2011. 78 lk.
2011. aasta seisuga on Eesti riik tunnistanud kultuurimälestiseks 27 854 objekti, millest ligi viiendik on mitmesugused ehitised. Raamatusse on kogutud osa aastatel 2005–2011 muinsuskaitseameti rahalisel toetusel restaureeritud ehitusmälestistest üle Eesti. Esitatud on andmed mälestise omaniku, töö projekteerija ja tegija ning eraldatud toetuse kohta ning tehtud töö lühikirjeldus. Teksti ilmestavad fotod, mis näitavad ehitise seisundit ja väljanägemist enne ja pärast taastamist.

Mi uma savvusann. Kokku seadnud Epp Margna. Võro, Võro Selts VKKF 2012. 128 lk.
Võrokestel on ilmunud kena võrokeelne pildi- ja aimeraamat Lõuna-Eesti suitsusaunast, võrokeste ja setode pühast kohast. Kunstnik Epp Margna eestvedamisel koostatud raamat annab tunnistust autorite ja kaastööliste armastusest ja lugupidamisest selle iidse traditsiooni vastu. Suitsusaun pole mitte lihtsalt üks vana ehitis, vaid elustiili osa, mis on seotud kommete ja uskumustega. Kõike seda, aga ka sauna-arhitektuuri tutvustavad kaunilt kujundatud ja pildirohkes raamatus mõned suitsusauna-asjatundjad ja muidu huvilised. Sõna saavad näiteks Kalle Eller, Eda Veeroja, Epp Margna jt.
Raamatus on põgusalt juttu suitsusauna ajaloost, sellega seotud kommetest, ent ka tänapäevast, näiteks saunast kui turismiatraktsioonist. Lähemalt tutvustatakse nii pildis kui ka sõnas veerandsadat vanemat ja uuemat suitsusauna Võro- ja Setomaalt. Raamatu tugevus on eelkõige väga head fotod peamiselt Toomas Kalvelt ning arvukad ja asjalikud näpunäited neile, kel esimene suitsusaunas käik veel ees.

28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012