Eesti Looduse fotov�istlus
2012/8



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2012/8
Läänemere halb seisund ohustab merelinde

Maailma juhtiv linnukaitseühendus BirdLife International (BLI) avaldas juunis rahvusvahelise liikide punase nimestiku (Red Data List) linnustiku uuendatud osa, kus kogu maailmas ohustatud liikide hulka on arvatud kaks Eestis veel arvukat mereparti: aul ja tõmmuvaeras.
Selle põhjus on nende kahe liigi Läänemerel talvituva asurkonna väga kiire kahanemine viimase paarikümne aasta jooksul. Samal ajal on Läänemerel tunduvalt vähenenud ka teiste mereliste sukelpartide, näiteks mustvaera, haha, merivardi ja kirjuhaha arvukus. Kirjuhahk on tunnistatud ohustatud liigiks juba varem.
Nende muutuste üheks peapõhjuseks peetakse Läänemere halba keskkonnaseisundit: naftareostust, sadamate ja meretuuleparkide arendamist, merepõhja kaevandamist jms. Kuna kõigi nimetatud linnuliikide jaoks on Eesti merealad väga oluline läbirände- ja talvituspaik, langeb Eestile suur vastutus nende liikide säilimise ja kaitse eest.
Hoolimata viimaste aastate uurimisprojektidest on teadmised Eesti avamerealade loodusväärtustest siiski veel napid. Seetõttu on ilmselt suur osa looduskaitse seisukohalt tähtsatest avamerealadest seni kaitseta. Eesti ornitoloogiaühing (EOÜ) leiab, et merealade kaitse ja kasutamine tuleb riigi tasemel kavandada ühe või mitme suurema planeeringuga. Tuuleenergia-, kaevandus-, sadamaehitus- ja muude mereliste arendusprojektide elluviimise eel tuleb aga senisest põhjalikumalt kaaluda nende mõju Läänemerele ja selle elustikule.
Vt. lähemalt, sh. punase nimestiku uuendusi, EOÜ kodulehelt www.eoy.ee.



EOÜ
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012