Eesti Looduse fotov�istlus
2012/8



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Raamatud EL 2012/8
Uusi raamatuid

Aiakujundus. 400 ideed igasse aeda
Harald Braun. Tõlkinud Aita Karo, toimetanud Victoria Parmas. Ajalehtede kirjastus, 2012. 192 lk.

Saksa maastikuarhitekt on koondanud oma raamatusse mitusada näidet, kuidas kujundada aed isikupäraseks ja harmooniliseks. Ta kirjeldab mitmesuguseid aiaelemente: veekogude, murude, sillutiste, piirdeaedade ja väravate rajamist. Raamatu ligi 400 fotot aitab rajada nii klassikalisi looduskivimüüre kui ka cor-ten-terasest basseine ja pergolaid. Aiahuviline võib siit leida häid ideid või kui kõik peaks tunduma tuttav, vähemasti vaadata pilte mitmeti hooldatud aedadest.


Luua metsanduskool. Artiklid ja uurimused 11
Koostanud ja toimetanud Veiko Belials. Luua metsanduskool, 2012. 57 lk.

Seekordne kogumik võiks tinglikult kanda pealkirja „Arboristi eri”. Luua metsanduskooli vaev asjatundlike puuhooldajate koolitajana hakkab vilja kandma. Aegamööda kujuneb oma koolkond, lõputööd lähevad aasta-aastalt sisukamaks. Nii on kõne all nudi- ja vormipuud, tulbastamine remmelgate näitel, Antsla linna Siksälä pargi ja Viimsi mõisa pargi hooldus, lumetõrjesoola kahjustused jm. Luua kooli arengut käsitleb artikkel STARR-i metoodikast ja 360° hindamisest. Inimlikke vigu vaetakse artiklis spoonipaku riketest: enamik neist on seotud langetaja-laasija vigadega. Kogumiku lõpetab ülevaade Luua metsanduskoolis kaitstud lõputöödest, õpetajate publikatsioonidest ja uutest raamatutest.


Loomadest, armastusega
Aleksei Turovski, autori joonised. Toimetanud Marika Mikli, kujundanud Mari Kaljuste. Varrak, 2012. 151 lk.

Raamat on populaarse teose „Loomult loom” järg. Ka siin esitab autor talle omase sarmiga taas suuri küsimusi: „Miks me kipume end loomadele vastandama?”, „Miks loomad käituvad, nagu nad käituvad?”, „Mida nad meist mõtlevad?” ja „Mida me saame ära teha, et targalt koos elada?”. Raamat on koostatud Kuku raadios peetud vestluste põhjal ja sisaldab autori enda võluvaid illustratsioone.
„Vaadake, kuidas väike laps, kes on veel vankris, ühte ja sama mänguasja viis-kuussada korda ühe ja sama käega vankrist välja viskab. Mänguasi tõstetakse üles, antakse talle kätte ja ta viskab jälle. Iga järgmine vise on natuke teise nurga all, laps eksperimenteerib – täpselt samamoodi, nagu teeb seda loom, ja selles pole midagi rumalat või sihipäratut” („Rumal nagu loom?”, lk. 22).


Eesti keskkonnaseire 2007–2010
Toimetanud Kait Antso. Keskkonnateabe keskus, 2012. 207 lk.

Eesti keskkonnaseire peamisi eesmärke on saada ülevaade keskkonna seisundist ja selle muutustest. Üle 15 aasta jooksul, mil riiklikku keskkonnaseiret on tehtud, on eri seireprogrammid pisut muutunud, kuid andmeid on kogutud valdavalt ühtsetel alustel. Teoses kajastatakse kõiki seire allprogramme, mille raames viimase nelja aasta jooksul on tööd tehtud. Teos on kättesaadav ka internetist, www.keskkonnainfo.ee/failid/kks0710.pdf.


Pomoloogia. Puuviljad ja marjad Eestis
Koostanud Jaan Kivistik. 2., täiendatud trükk. TEA kirjastus, 2012. 411 lk.

Rohkelt illustreeritud raamat annab ülevaate alates 2010. aastast soovitatud sortidest, nende väärtustest, puudustest ja kasvatamise iseärasustest. Tutvustatakse ka vähem levinud puuviljataimi ja söödavate viljadega ilutaimi, sortide aretamist ja Eestis enim kasutatud pookealuseid. Teoses on ka määramistabelid, Eesti soovitussortiment, mõistete register eesti, inglise, saksa ja vene keeles, taimeliikide register ladina ja eesti keeles ning näiteks tabelid, et hõlbustada sortide kiiret eristamist taimede välistunnuste alusel.


Tamme talu ürdiaias
Heli Viedehof, Kaire Talviste. Pegasus, 2012. 208 lk.

Tamme talu perenaine Heli Viedehof jagab raamatus oma kogemusi ja teadmisi ürtide kasvatamise ja kasutamise kohta. Aiatööd on raamatus jagatud aastaaegade kaupa, et oleks mugavam nõuannete järgi talitada. Ürdid on esitatud tähestikuliselt, iga taime kohta on iseloomustus, kasvatamisjuhised ja tarvitus koos igasuguste lisandustega (kasutamine aias ja tervise tugevdamiseks, mõju teistele taimedele). Ilmselt on perenaine taimed oma aias üles kasvatanud ja neid enda peal proovinud, see annab teosele usaldusväärsuse. Võib heaks kiita tagakaane teksti: „Aastate eest linnast maale kolinud naine kirjeldab, millist naudingut võib ürtidega tegelemine pakkuda. --- Raamatust leiab ohtralt nippe, et ka algaja ürdikasvataja saaks oma uuest hobist maksimaalset rõõmu tunda. Õnnestumise aluseks on aga eelkõige soov taimedega suhelda”.

28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012