Eesti Looduse fotov�istlus
2012/9



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2012/9
Kuidas saada Tallinna loomaaia sõbraks?

Peame oma sõpradeks tegelikult kõiki, kes meie tegemistele kaasa elavad, meid muredes ja rõõmudes üksi ei jäta ning meid tihti külastavad. Ametlikumas vormis sõbraks olemine eeldab aga liikmelisust MTÜ-s Tallinna loomaaia sõprade selts (TLSS), mis asutati 16. märtsil 1996. aastal. Seltsi eesmärk on ühendada Tallinna loomaaiast ja selle edendamisest huvituvaid ärksamaid isikuid, olenemata nende erialast, rahvusest, vanusest jne.
Seltsi esimeseks esimeheks valiti parlamendi liikmena töötanud Andres Tarand, kellelt võttis paari aasta pärast teatepulga üle toona põhiliselt tekstiiliäri ajanud Ülo Kotkas. Nüüd juba viiendat aastat on meie seltsi juhtinud kolimisäri alal tegutsev Alar Lõhmus.
TLSS-i liikmeskond, kuhu kuulub praeguse seisuga juba 272 inimest, on kirju nagu Eesti ühiskond: eakatest pensionäridest ja noortest gümnasistidest kuni aktiivsete kunstnike, heliloojate ja luuletajate ning professorite, palgatöötajate ja ärimeesteni välja. Kaasa lööb hulk loomaaia töötajaid, kes on meelsasti valmis panustama oma energiat loomaaia edenemisse ka väljaspool ametlikku tööaega.

Peale aktiivse seltsielu nõutakse seltsi liikmeilt TLSS-i põhikirja (tlsselts.weebly.com/potildehikiri.html) tunnustamist ja täitmist.
Liikmeks astumise ankeeti on võimalik täita nii loomaaia haldushoones kui ka interneti kaudu: tlsselts.weebly.com/liitumisankeet.html.
Uue algatusena asutas TLSS tänavu aasta loomaaiasõbra tiitli, mida hakatakse välja kuulutama iga aasta 25. augustil, Tallinna loomaaia sünnipäeval.
Väljavalitu selgub TLSS juhatusele varem esitatud kandidaatide hulgast salajase kirjaliku hääletuse tulemusel. Tiitli saaja nimi kantakse auraamatusse ning talle jääb seda sündmust meenutama asjaomase graveeringuga pronksilvese kuju, mille on valmistanud meie seltsi juhatuse liige kujur Tauno Kangro.
Kolmevoorulise hääletamise järel sai esimese loomaaiasõbra tiitli AS DBT juhatuse esimees Vladimir M. Volohonski, kes on viimasel paaril aastal eriti suure huvi ja kirega kaasa elanud üliharuldase amuuri leopardi päästmiseks Tallinna loomaaias rakendatud meetmeile.
Ühtlasi tegi toimkond ettepaneku kanda postuumselt esimese nimena auraamatusse Anne Järvsoo, kes pärandas kogu oma vara Tallinna loomaaiale, et muuta selle asukate elutingimusi loomväärsemaks. TLSS auliige oli ka prof. Viktor Masing; praeguseni elavatest asutajatest on auliikme nimetuse pälvinud Albert Norak ja Sandor-Martin Stern.



Mati Kaal, Tallinna loomaaia direktor ja Tallinna loomaaia sõprade seltsi abiesimees
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012