Eesti Looduse fotov�istlus
2012/12



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2012/12
Tullio Ilomets pälvis elutööpreemia

15.–16. novembril peetud teadusmeedia konverentsil „Teadushimuline meedia” anti kätte auhinnad 2012. aasta parimatele teaduse populariseerijatele. Seitsmendat korda jagatavate auhindadega tunnustatakse igal aastal parimaid teaduse tutvustajaid.
Tiiu Silla nime kandva elutööpreemia pikaajalise süstemaatilise teaduse ja tehnoloogia populariseerimise eest sai Tullio Ilomets. Kõige laialdasemat tuntust on Ilometsa teadust populariseeriv tegevus võitnud seoses TÜ ajaloo muuseumi loomisega ja selle arenguga silmapaistvaks teadusajaloo muuseumiks. Ilometsa sihipäraselt kogutud teadusajalooline materjal ja vanavara on olnud selle muuseumi alus. Tullio Ilomets oli üks esimesi, kes hakkas tutvustama teadusajalugu. Samuti on ta aidanud kaasa keemiliste uurimismeetodite ja nende tulemuste kasutusele kunstiajalooliste ja eriti arheoloogiliste mälestiste restaureerimisel.
Teaduse ja tehnoloogia populariseerimise eest audiovisuaalse ja elektroonilise meedia abil sai peapreemia saatesari „Rakett 69”, mille tootja on osaühing Vesilind. Teise preemia selles kategoorias pälvis Vikerraadio vastutava toimetaja Piret Kriivani saatesari „Eesti lugu”.
Parimaks teaduse ja tehnoloogia populariseerijaks hinnati TTÜ Virumaa kolledž, kes on Ida-Virumaal tutvustanud teadust ja tehnikat kooliõpilastele ja muule elanikkonnale. Teise preemiaga tunnustati õpilasteaduse arendamist Viimsi koolis ja teadmiskeskuse Collegium Eruditionis loomist, mille eestvedaja on õpilasteaduse koordinaator Peeter Sipelgas.
Peapreemia teaduse ja tehnoloogia populariseerimise eest trükisõnas sai Tuul Sepp, kes on kirjutanud lasteraamatu „Putukad õhus, maas ja vees” ning Eesti Looduses artiklisarja lindude elust. Teise preemia pälvis Margus Maidla Eesti teaduste akadeemia liikmete persoonilugude sarja eest kultuurikirjas KESKUS.
Teadust ja tehnoloogiat populariseerivate teadlaste, ajakirjanike või õpetajate hulgast hinnati tänavu parimaks Tartu ülikooli loodus- ja tehnoloogiateaduskonna füüsika instituudi õppedirektor Kaido Reivelt töö eest üldhariduskoolide õpilaste ja üliõpilaste seas. Teise preemia sai Riin Tamm teadusaasta saadikuna peetud ettekannete eest Eesti koolides.
Parima uue algatuse peapreemia pälvis koolinoorte suvine Teadusmalev, mille juhendaja on Mart Noorma. Teise preemia võitis selles kategoorias Tartu ülikooli ajaloo muuseum Teaduslinna eest Toomemäel.
Elutööpreemia võitja saab 6500 eurot ning Stanislav Netchvolodovi skulptuuri „Möbiuse leht”. Viies ülejäänud kategoorias on peapreemia 2500 ja teine preemia 500 eurot. Kõik laureaadid saavad õiguse kasutada märki „Tunnustatud teaduse populariseerija”.



teadus.err.ee / Eesti teadusagentuur
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012