Eesti Looduse fotov�istlus
2012/12



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2012/12
Keskkonnateo tegi ornitoloogiaühing, -teokese JCI GO Koda

27. novembril jagati Tallinnas üheksandat korda aasta keskkonnateo ja -teokese auhindu.
Keskkonnateo kategoorias oli kandidaate üheksa ja žürii üsna üksmeelsel hinnangul kerkis teiste seast esile kolm ettevõtmist. Aasta keskkonnateoks tunnistati Eesti ornitoloogiaühingu projekt „Linnuõpe loodusainete õpetajatele”, selle eest määrati tuhande euro suurune preemia. Linnuõppes osales 27 paigas 389 üldhariduskoolide õpetajat, valminud on ka õppematerjal 45 linnuliigi kohta. Tänukirja ja 200-eurose preemia said mittetulundusühing Reuse, kelle arendusjärgus veebilehelt leiab ülevaate umbes kümnendikust Eesti tööstuslikust tekstiilijäägist ja disainiportaalist saab vaadata, millised disaintooted on neist jäätmetest valminud, ning Prangli saare talurahvamuuseumi selts loodusmuuseumi rajamise eest Prangli saarele.
Järjekordselt pälvis tunnustuse mittetulundusühing JCI GO Koda, kes aastail 2009 ja 2010 sai keskkonnateo, mullu aga keskkonnateokese auhinna. Selgi korral pidi žürii tunnistama, et ülejäänud 20 keskkonnateokese võistlusele esitatud projekti jäävad alla koja vabaõhuetendusele „Naksitrallide metsakool”, mida etendati üle Eesti 67 korda ja mida vaatas 32 000 inimest. Neilegi otsustati peale tiitli määrata tuhat eurot preemiat.
Rohkem vaeva kulus selleks, et valida tänukirja ja 200-eurose preemia saajad. Lõpuks jäi sõelale viis tegu: Saue gümnaasiumi keskkonnaprojekt „Läänemere-äärsete riikide jätkusuutlik areng ja loodus- ja tööstuskeskkonna võrdlus”; Väimela lasteaia Rukkilill vanemõpetaja Eve Schmeimani „Ilmavaatlusvõimaluste loomine”; Kadrioru saksa gümnaasiumi VIII klaasi tüdrukute Carolin Kraini, Cetlyn Sari, Mariann Adelberti ja Simona Šoisi korraldatud keskkonnapäev Kadriorus; Põltsamaa lasteaia Mari „Väikeste veeuurijate õppeaasta” ning Kohtla-Järve lasteaia Punamütsike sihipärane keskkonnaõpe.
Tunnustust jagati ka kategoorias „Keskkonnasõbralik ettevõte” (varasema nimetusega „Keskkonnategija”). Võitjateks valiti keskkonnahoidliku tootmisprotsessi alal osaühing Aravete Biogaas ja keskkonnahoidliku toote või teenuse alal osaühing Rexest Grupp. Tunnustuse teenisid toote või teenuse alal osaühingud Sense ja Nordic Bioproducts ning MTÜ Uuskasutuskeskus, tootmisprotsessi alal aktsiaselts Tallinna Vesi.



Keskkonnaministeerium/Loodusajakiri
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012