Eesti Looduse fotov�istlus
2009/10



   Eesti Looduse
   viktoriin


   Eesti Looduse
   fotovõistlus 2012




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
raamatud EL 2009/10
Toitvad ja tervislikud krvitsaroad

Pille Enden. Toimetanud Velve Saar. Ajakirjade kirjastus, 2009. 112 lk.

Kaunilt kujundatud ja vrvikate piltidega raamat pakub ohtralt lisa juba lapseplvest talletunud teadmisele, et vanaema aianurgas kompostihunnikul kasvanud kollasest vgilasest saab juluks verivorsti krvale mnusa salati.
Enne toiduretseptide juurde asumist selgitatakse, et seda Kesk- ja Luna-Ameerikast prinevat taime on kultuuris kasvatatud juba heksa tuhat aastat ja et tema kogukas vili on loomult hoopis mari. Et krvitsa sugulased on arbuus, melon ja kurk ning perekonnakaaslased juba suvel sgiklblikuks kasvavad rullkrvits/ Kas see on mber nimetatud? Enne oli suvikrvits/ ehk kabatokk, taldrikkrvits ehk patisson ning meil seni vhem tuntud spagetikrvits.
Antakse juhiseid, kuidas valida ostmisel see ige vili, kuidas teda tervena silitada/ hoida, mil moel hoidistada. Mainimata ei j ka krvitsa panus sja tervisele: karotiini leidub tumekollases krvitsas isegi rohkem kui porgandis, peale selle vitamiinid C ja B, rohkesti kaaliumit, aga ka kaltsiumit, magneesiumit, fosforit ja rauda. Pektiinained aitavad ohjeldada/ talitseda kolesterooli hulka veres ning hoida ra veresoonte lupjumist.
Sellised teadmised ahvatlevad hoolikalt uurima raamatu phiosa retsepte, mis aitavad muuta vrtusliku aedvilja suupraseks. Ligi 50 retsepti sisu on vetud kokku raamatu tagakaanel: Sametpehme supp, krmpsuv ahjuroog, suussulav magustoit kike seda ja palju muud maitsvat Siinkohal vike etteheide kujundajale: kui retseptid on piisavalt suure kirjaga, nii et lasevad end lugeda ka vrvilisel taustal, siis peenkirjas tagakaane tekst ja osa krvitsa tutvustust (lk. 6) on tumerohelisel taustal kll raskesti hoomatavad.



Ann Marvet
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012