Eesti Looduse fotov�istlus
2011/11



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2011/11
Euroopa linnad püüdlevad puhtama liikluskorralduse poole

Euroopa Liidu CIVITAS-e algatus jagas 17. oktoobril oma Madeiral Funchalis peetava konverentsi avapäeval auhindu linnadele, mis on olnud kõige tublimad edendama puhast ja kestlikku linnatransporti.
Auhinnad olid välja pandud kolmes jaotuses: aasta linna, tehnilise uuenduse ja avalikkuse kaasamise kategoorias. Kahes esimeses mainitud alajaotuses tunnistati parimaks Hollandi linn Utrecht. Žürii kiitis väga laia tegevusulatust liikluskäitumise muutuste taotlusest kuni investeeringuteni ühistranspordisse, autojaotusskeemi arendusest kuni tõhusate kaubaveo- ning pargi-ja-sõida-skeemideni.
Innovatsioonikategoorias tõi Utrechtile tunnustuse juba nimetatud kaubaveokorraldus, milles on oma koht näiteks kanaleil liikuvail elektrilaevadel ja päikeseelektrit kasutavatel veokitel ehk nn. Cargohopper’itel, mis veavad kesklinnas kaupu.
Aasta linna kategoorias märgiti ära Stockholm elektrisõidukite laadimistaristu arenduse eest, innovatsiooni kategoorias samuti Stockholm suure hulga elektriautode kasutuselevõtu ning Itaalia linn Treviso positiivse hoiakuga mobiilsusstrateegia koostamise ja rakenduse eest.
Üldsust kaasas kõige edukamalt Belgia Ghent, kus žürii hinnangul on ette võetud kõik vähegi meelde tulevad võimalused inimesi parema liikluskorralduse nimel kaasa tõmmata: küsimustikud, intervjuud, iganädalased töötoad ja vaidluskohvikud, kirjad, meediateavitus, avalikud ühiskülastused, küsimus-vastus-kohtumised jne. Selles alajaotises märgiti ära Hispaania Burgos ja Ühendkuningriigi Brighton ja Hove.
CIVITAS (City-Vitality-Sustainability) on loodud aastal 2002, et edendada Euroopa Komisjoni rahalisel toetusel puhtamat ja tõhusamat transporti Euroopa linnades. CIVITAS-e koostöövõrgustikku kuulub üle 200 linna. Tänavu anti auhindu üheksandat korda.



CIVITAS/Loodusajakiri
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012