Eesti Looduse fotov�istlus
2011/11



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Raamatud EL 2011/11
Uusi raamatuid

Pärimust Eesti rannast
Tiina Peil. Kujundanud Kersti Tormis. Huma, 2011. 95 lk.

Ehkki Eesti kultuuriloost tervikuna on palju kirjutatud, on ranna- ja merekultuuri suhteliselt vähe uuritud. See raamatuke püüab seda tühimikku täita. Teoses kirjeldatakse randlaste elulaadi, kombeid, teadmisi ja uskumusi umbes sajand tagasi, toetudes mitmesugustele kirjandus- ja arhiiviallikatele. Raamatus on hulgaliselt esitatud näitetekste, mis randlaste meelt ja keelt ilmekalt esile toovad. Arvukad fotod pärinevad peamiselt ERMi kogudest.
Tagasihoidlikult, ent väga maitsekalt kujundatud raamatu lõpus on põhjalik loend arhiiviviidetest koos seletuste ja märkustega, lisaks kirjanduse nimekiri, mis pakub huvilisele lisalugemist ja valiku teemakohaseid veebilehti. Mõnus lugemisraamat igale pärimus- ja ajaloohuvilisele, pakkudes üksiti ohtralt teadmisi sellest, kuidas rannarahvas on varem elanud.

Aksi – mereriik Tallinna külje all
Koostanud Külvi Kuusk, konsultant Tiina Peil, kujundanud Anneliis Aunapuu. Rannarahva muuseum, 2011. 240 lk.

See on paks, põhjalik ja kaunilt kujundatud raamat ühest väikesest ja vähe tuntud saarest Põhja-Eesti rannikul, üsna Tallinna lähedal. Püsiasustus kaotati seal juba 60 aastat tagasi. Mälestused ja ka saar ise pole aga kadunud. Raamatu valmimisse on andnud kaaluka panuse just endised aksilased ja nende järeltulijad, eelkõige Aksbergide suguvõsa liikmed eesotsas Harald Aksbergiga.
Kuna Aksi saare eluolus oli palju ühist teiste väikesaartega, algab raamat üldise sissejuhatusega Põhja-Eesti saartemaailmast. Järgnevad ülevaated Aksi loodusest, kultuuri- ja asustusloost. Raamatus on rohkesti vanu fotosid, millele kujundaja on andnud lahkesti ruumi hingata ja kõneleda. Kogumiku artiklid tuginevad arhiivimaterjalidele, mille loend on paigutatud raamatu lõppu, kus on ka Harald Aksbergi artiklite bibliograafia.
Põneva lisaväärtuse annab küllaltki mahukas murdesõnastik, milles tutvustatakse rannarahva olulisemaid murde- ja oskussõnu. Siit saab näiteks teada, mis on adikas või elmar, naar või räbilad ning kes on nuor elukas või merikuerakutsikad.



Eesti Loodus
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012