Eesti Looduse fotov�istlus
2011/01



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Panin tähele EL 2011/01
Tallinnas kasvab looduslikuna üle kolmandiku Eesti käpaliste liikidest

2009. aasta suvel Tallinna elustikku uurides ootas meid ees mitu üllatust. Leidsime Tallinna piires uue I kategooria looduskaitsealuse liigi püstkiviriku leiukoha ning Männikul Raku järve ümbrusest avastasime üliõpilaste Jaana Luige ja Elo Paluojaga tõelise käpalistemaa.
Pumbajärve ääres õitses poolsada halli käppa ning pool tuhat kuradi-sõrmkäppa, lisaks soo-neiuvaipa ja kahkjaspunast sõrmkäppa. Raku järve läänekalda noores parasniiskes 30-aastases männikus (liituvus 0,5) kasvas mitmesaja õitseva taimega sõrmkäpakogumik. Mitmekümne õitseva taimega rohelise käokeele, suure käopõlle ning kuni kümmekonna õitseva taimega kahelehise käokeele, laialehise neiuvaiba, tumepunase neiuvaiba ja II kategooria kaitsealuse liigi soovalgu kogumikud kordusid samal metsaalal. Raku järve lääneosa soistel kallastel rõõmustas silma sadu õitsevaid sõrmkäppasid ja soo-neiuvaipasid, siin-seal kasvasid soovalgu, käokeelte ning kahkjaspunase sõrmkäpa kogumikud. Järve edelakaldal lisandus käpalistest roomav öövilge.
SA Säästva Eesti Instituudi tellimisel ja SA KIK rahastamisel läbi viidud Tallinna elustiku uuringu käigus registreerisime eelpoolnimetatutele lisaks tumepunase neiuvaiba Veskimetsast ja mitmelt poolt Järve metsaalalt, suure käopõlle ning kahelehise käokeele Veskimetsast, pruunika pesajuure loomaaia salumetsast, sõrmkäpa Veskimetsa ratsaspordibaasi territooriumilt, kahkjaspunase sõrmkäpa Maarjamäelt Paepealselt ning Harku järve lõunakaldalt.
Sel aastal käisime Raku järve ümbruses juuni keskel bioloog Riima Niidasega ning juuli alguses Eesti orhideekaitse klubi liikme Rainar Kurbeliga. Veetase Raku järves oli eelnenud lumerohke talve ning küllalt sademerikka kevade tõttu võrreldes mulluse suvega 30 cm kõrgem. Käpaliste rohkus ei jäänud eelmisele suvele alla, rohekas käokeel ning soovalk õitsesid isegi arvukamalt. Samas oli võõrastav näha mõlema käokeele liigi õitsevaid taimi üleujutatud alal. Rainar Kurbel määras Raku järve läänekaldal levinuimaks sõrmkäpaks balti sõrmkäpa ning kinnitas kuradi-sõrmkäpa ja vööthuul-sõrmkäpa leidumise.

Tiina Elvisto (1957) on botaanik-ökoloog, Tallinna ülikooli loodusteaduste osakonna dotsent.



Tiina Elvisto
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012